Jeep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oefenrit voor jeeps in 1949 Polygoonjournaal
Militaire jeep uit 1942
Militaire jeep uit 1942
Nekaf jeep
Nekaf jeep
Jeep
Jeep

Jeep is een automerk. Daarnaast wordt de term ook vaak gebruikt om 4×4-terreinwagens te omschrijven: de zogenaamde SUV's (sports utility vehicles).

Autotype[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Willys MB voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Jeep is een vierwielig door een motor aangedreven voertuig met een voor- en een achterbank, ongeveer ter grootte van een personenauto, van oorspronkelijk Amerikaanse origine. Er bestaan verschillende verhalen over het ontstaan van de naam Jeep:

  • Een vroeg prototype heette bij Ford GPW (1/4-ton 4x4 truck). Waar de G staat voor Government en de P een code is voor de afmeting van de wielbasis, namelijk 203 cm (80 inch). De W voor Willys-Overland (daar heette het model: Willys MB), de ontwerper van de jeep zoals door het leger gekozen.
  • Een andere mogelijkheid verwijst naar een personage uit de Popeye stripverhalen (1936). Het wezen heet Eugene the Jeep, met de eigenschap om op de meest onverwachte plaatsen en momenten op te duiken.
  • De naam kan afgeleid zijn van het Engelse acroniem G.P. dat voor General Purpose staat (te vertalen als 'algemeen inzetbaar').

Het oorspronkelijke model Jeep is ontstaan als gevolg van een "ontwerpwedstrijd" uitgeschreven door het Amerikaanse leger. Doel van de wedstrijd was het ontwerp voor een licht (1/4 ton) verkenningsvoertuig. Het leger had een lijst van specificaties opgesteld waaraan het voertuig diende te voldoen, zoals:[1]

  • maximaal leeggewicht van 1200 lb, later verhoogd naar 1308 lb en uiteindelijk 2160 lb
  • laadvermogen in terrein 600 lb
  • wielbasis maximaal 190 cm (75"), later verlengd naar 203 cm (80")
  • maximale hoogte 91 cm (36 inch), later verhoogd naar 102 cm (40 inch)
  • aandrijving op alle vier de wielen
  • snelheid van 80 kilometer per uur op de weg

Het voertuig was open uitgevoerd met een naar voren neerklapbaar windscherm (voorruit). Het bood plaats aan een chauffeur en drie passagiers, één voorin en twee achterin, maar kon ook gebruikt worden voor vervoer van allerlei andere zaken.

De inschrijvingen kwamen van Ford, Willys-Overland en American Bantam. Het winnende ontwerp kwam van American Bantam maar door politiek spel, het was ook een kleine producent met onvoldoende capaciteit om het voertuig in voldoende aantallen te fabriceren, viel de uiteindelijke keuze toch op het model van Willys-Overland. De oorlog leidde tot een grote behoefte aan jeeps en Ford werd ook bij de productie betrokken. Willys leverde Ford alle informatie met betrekking tot de jeep waardoor de jeeps van beide fabrikanten bijna identiek zijn. De jeep werd in de Tweede Wereldoorlog aan geallieerde zijde veel gebruikt. Ford heeft er tijdens de oorlog 278.000 geproduceerd en Willys ruim 335.000.

Van 1955 tot 1958 werd de Willys M38A1 jeep in Nederland geassembleerd door Nekaf.

Automerk[bewerken | brontekst bewerken]

Na de oorlog ging Willys door met het produceren van de Jeep voor het leger. Men produceerde in 1947 de Jeep Jeepster, wat men een vroege voorloper van de SUV kan noemen; het was een auto met het uiterlijk van een Jeep maar met een conventionele achterwielaandrijving. Omdat Willys druk was met de productie voor het leger, werd de productie van de Jeepster stopgezet. Willys-Overland werd in 1953 overgenomen door Kaiser-Fraser. Tegenwoordig is Jeep een onderdeel van Stellantis.

In de tussentijd zijn er ook Jeeps gebouwd door:

Huidige modellen voor de Europese markt[bewerken | brontekst bewerken]

Conceptauto's van Jeep[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdlijn[bewerken | brontekst bewerken]

Jeep-modellen van 1980 tot heden
Type 1980 1990 2000 2010 2020
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2
Compacte CUV Renegade
Middelgrote CUV Compass (MK49) Compass (MP)
Patriot (MK74)
Cherokee (KL)
CUV Commander
Grand Commander
Compacte SUV Cherokee/Wagoneer (XJ) Liberty/Cherokee (KJ) Liberty/Cherokee (KK)
Middelgrote SUV Grand Cherokee/Grand Wagoneer (ZJ) Grand Cherokee (WJ) Grand Cherokee (WK) Grand Cherokee (WK2) Grand Cherokee (WL)
Commander (XK)
SUV Cherokee (SJ)
Wagoneer (SJ) Grand Wagoneer (SJ) Wagoneer/Grand Wagoneer (WS)
Terreinwagen CJ-5 Wrangler (YJ) Wrangler (TJ) Wrangler (JK) Wrangler (JL)
CJ-7
Compacte pick-up CJ-8 (Scrambler)
Comanche (MJ)
Middelgrote pick-up CJ-10 Gladiator (JT)
Pick-up J-Serie
Eigenaar American Motors Corporation Chrysler Corporation DaimlerChrysler AG Chrysler LLC Stellantis

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Een legende, betreffende de naam Jeep, is de volgende: Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de Jeep vrij goed ingeburgerd in Europa. Een Jeep werd al snel overal en door iedereen voor allerlei doeleinden ingezet zonder dat het voertuig echt in de problemen raakte. Ook wat het onderhoud betrof was elementaire autotechniek al genoeg om het ding rijdende te houden. Vandaar wellicht de volgende parafrase op het woord Jeep: Just Enough Elementary Parts.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jeep van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.