High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
HMMWV

De M998 High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (afgekort tot HMMWV, dat uitgesproken wordt als Humvee) is een militair voertuig. Hij heeft de rol van de Jeep en andere lichte vrachtwagens van het Amerikaanse leger vervangen en wordt ook door een aantal andere landen en organisaties gebruikt.

Geschiedenis[bewerken]

In de jaren 70' concludeerde het Amerikaanse leger dat de gemilitairiseerde burgervrachtwagens niet langer voldeden aan de eisen. in 1977 ontwikkelde Lamborghini de Cheetah in een poging te voldoen aan de eisen van het leger. In 1979 gaf het leger specificaties uit voor een zeer mobiel voertuig met wielen, geschikt voor meerdere doelen, of in het Engels High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle, afgekort tot HMMWV. In juli van dat jaar begon AM General met de eerste ontwerpen en minder dan een jaar later was het eerste prototype, de M998, klaar om getest te worden.

In juni 1981 beloonde het leger AM General met een contract voor de ontwikkeling van meer prototypes om getest te worden. Later werd er een productiecontract gesloten voor de productie van 55.000 HMMWVs die in 1985 geleverd moesten worden. Tijdens Operatie Just Cause in 1989 werd de Humvee voor het eerst gebruikt. Intussen zijn zij tot de ruggengraat van de Amerikaanse eenheden gaan behoren. Meer dan 10.000 werden er tijdens de Irakoorlog in 2003 gebruikt.

Mogelijkheden[bewerken]

een HMMWV vuurt een TOW raket af

Er zijn minstens zeventien verschillende versies van de HMMWV in dienst in het Amerikaanse leger. Humvees dienen als vervoermiddel voor lading of troepen, als ambulance of als drager van verschillende typen wapens, zoals diverse machinegeweren, TOW antitankraketten en luchtdoelraketten. Daarnaast wordt het voertuig gebruikt om een bepaald type lichte houwitser te trekken. Er is nog niet zo lang geleden een nieuw type HMMWV bijgekomen waarmee het machinegeweer van binnenuit het voertuig bediend kan worden. Deze versie is bekend als de CROWS (Common Remotely Operated Weapon System) deze wordt bediend door een schutter achter de bestuurder, en werkt met een camera die weergeeft wat zich buiten het voertuig afspeelt. Hiermee loopt de schutter minder gevaar geraakt te worden. De CROWS installatie wordt op het dak aangebracht, deze is van binnenuit hetzelfde, met een ring waar normaal het machinegeweer zou komen met een luik voor de schutter.

Zwaktes[bewerken]

Automotive luchtverdediging AIM-120 versie

Het is gebleken dat de HMMWV erg snel schade oploopt door lichte infanteriewapens zoals AK-47's; De Humvee was nooit ontworpen om tegen zulke wapens bescherming te bieden. Met het opkomen van asymmetrische oorlogsvoering kwam de HMMWV steeds meer in gevechtssituaties in steden waar het voertuig niet voor ontworpen is. De Humvee is ook niet bestand tegen raketwerpers; hoewel er verschillende pakketten bestaan om het pantser te verbeteren werden deze door de Amerikaanse troepen niet in groten getale gebruikt voor de invasie van Irak. Amerikaanse troepen improviseerden daarom zelf met het aanbrengen van pantserplaten waarmee het gewicht van de wagens toenam, de snelheid omlaag ging en ze een grotere kans maken om te kantelen. Tijdens de Irakoorlog bleken de Humvees ook kwetsbaar te zijn voor zogenaamde IED's, geïmproviseerde explosieven, die in groten getale langs wegen worden gelegd. Begin 2006 waren er al 250 Humvees verloren gegaan in Irak.

Als reactie op de zwakten is AM General aangewezen om een beter bepantserde versie van de HMMWV op te leveren, genaamd de M1114. Deze wagen heeft een sterkere motor en een beter beschermde passagierscabine.

Zie ook[bewerken]