Andreas Gursky

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Andreas Gursky
Gursky in 2013
Persoonsgegevens
Geboren Leipzig, 15 januari 1955
Geboorteland Vlag van Duitsland Duitsland
Beroep(en) Fotograaf
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1988-nu
Bekende werken 99 Cent II Diptychon, Rhein II
RKD-profiel
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Andreas Gursky (Leipzig, 15 januari 1955) is een Duits fotograaf. Hij is bekend vanwege zijn vaak symmetrische en bewerkte foto's, onder andere van Dance Valley Festival in Spaarnwoude (1995). De foto Rhein II bracht in november 2011 4,3 miljoen dollar op; hoogste bedrag ooit voor een foto betaald tot december 2014.[1]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Andreas Gursky groeide op in het Ruhrgebied. Hij stamt uit een familie van beroepsfotografen. Tussen 1978-1981 studeerde hij aan de Folkwangschule in Essen. Tussen 1981-1987 studeerde hij aan de kunstacademie in Düsseldorf bij Bernd Becher. In 1985 werd hij uitgeroepen tot zijn beste leerling.

In 1988 wisselde hij van klein naar groot formaat foto’s. Zijn foto’s zijn soms opgerekt tot 7m². In 1992 is hij begonnen met het digitaal manipuleren van zijn foto’s. De werkelijkheid wordt niet meer getrouw weergegeven. Volgens de fotograaf in een interview moet de betekenis van de foto’s onduidelijk blijven; het is in ieder geval geen architectuur- of maatschappijkritiek.

De uitwerking op de toeschouwer zijn het onderwerp van Gursky. Van een afstand zijn de foto’s overweldigend, maar van dichtbij ook gedetailleerd. De foto’s zijn meestal vanuit een ongewoon standpunt, soms vanuit een kraan, soms vanuit een helikopter. Typerend voor Gursky's werk is het meestal ontbreken van een middelpunt.

Gurksky reisde onder andere door Noord-Korea om foto’s te maken. Hij publiceert tien foto’s per jaar, in een oplage van zes per foto.

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]