Andrej Kolmogorov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Andrej Kolmogorov
Andrej Kolmogorov
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Andrej Nikolajevitsj Kolmogorov
Geboortedatum 25 april 1903
Geboorteplaats Tambov
Datum van overlijden 20 oktober 1987
Plaats van overlijden Moskou
Wetenschappelijk werk
Vakgebied wiskunde

Andrej Nikolajevitsj Kolmogorov (Russisch: Андрей Николаевич Колмогоров) (Tambov, 25 april 1903Moskou, 20 oktober 1987) was een Russische wiskundige die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van kansrekening en topologie. Hij werkte vroeg in zijn carrière aan de logica en aan Fourierreeksen. Hij werkte ook aan turbulentie en klassieke mechanica en was de grondlegger van de algoritmische complexiteitstheorie. In 1933 publiceerde Kolmogorov in het Duits het leerboek Grundbegriffe der Wahrscheinlichkeitsrechnung, waarin hij een axiomatische aanpak van de kansrekening voorstelde.

Kolmogorov was staflid van de Staatsuniversiteit van Moskou. Hij studeerde onder Nikolaj Loezin en behaalde zijn doctorstitel in 1925. In 1931 werd hij gewoon hoogleraar aan de universiteit. In 1939 werd hij gekozen tot lid van de Academie van Wetenschappen van de Sovjet-Unie.[1]

Citaat[bewerken | brontekst bewerken]

«De kansrekening als wiskundige discipline kan en zou op precies dezelfde wijze moeten worden geaxiomatiseerd als de meetkunde of de algebra.»

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • De geselecteerde werken van A.N. Kolmogorov, uitgegeven door V.M. Tikhomirov; 3 delen. Kluwer, c1991-c1993 ISBN 90-277-2795-3.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Andrey Kolmogorov van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
  1. Kolmogorov, Andrej Nikolajevitsj, door Victor K. Alabakin, in: Biographical Encyclopedia of Astronomers Springer Science & Business Media (2007) ISBN 9780387304007