Andrej Roebljov (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Andrej Roebljov
Regie Andrej Tarkovski
Producent Tamara Ogorodnikova
Scenario Andrej Tarkovski &
Andrej Kontsjalovski
Hoofdrollen Anatoli Solonitsyn
Nikolaj Grinko
Nikolay Boerljajev
Muziek Vjatsjeslav Ovtsjinnikov
Montage Ljoedmila Feiginova
Olga Sjevkoenenko
Tatjana Jegorytsjova
Cinematografie Vadim Joesov
Distributie Columbia Pictures
Première 1966
Genre Historisch oorlogsdrama
Speelduur 165 min.
Taal Russisch, Italiaans, Tataars
Land Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie
Budget 1 miljoen Russische roebel
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Andrej Roebljov (Russisch: Андрей Рублёв) is een in 1966 verschenen historisch drama uit de Sovjet-Unie zowel geregisseerd als (mede) geschreven door Andrej Tarkovski. Het verhaal gaat over het leven van de Russische iconenschilder Andrej Roebljov. Tarkovski won voor de film de FIPRESCI Prijs op het Filmfestival van Cannes 1969.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste versie van de film was gereed in 1966 en werd door het Sovjet-regime bekritiseerd. Met name enkele wrede scènes werden ongeschikt voor het publiek gevonden, waardoor het jaren duurde voordat de film in de Sovjet-Unie zelf vertoond werd. In 1969 werd er een uit het land gesmokkeld exemplaar van de film vertoond op het Filmfestival van Cannes, waar Andrej Roebljov in wereldpremière ging en de prijs van de internationale filmkritiek won.

De hoofdpersoon wordt gespeeld door Anatoli Solonitsin. Het draaiboek schreef Tarkovski samen met Andrej Kontsjalovski. De film is grotendeels in zwart-wit, behalve de laatste minuten, waarin enkele door Roebljov geschilderde iconen in kleur worden getoond. De spaarzaam toegepaste filmmuziek werd gecomponeerd door Vjatsjeslav Ovtsjinnikov.

Onderwerp[bewerken | brontekst bewerken]

Roebljov leefde van ongeveer 1360 tot 1430, een periode gekenmerkt door invallen van de Tataren en religieus sektarisme dat conflicteert met de orthodoxe leer. De verfilming is in eerste aanleg niet biografisch, maar benadrukt het vragen naar het wezen van de kunst en de betekenis van geloof. De hoofdpersoon is op zoek naar antwoorden op deze vragen in een tijd waarin zingeving ver te zoeken lijkt. Het valt hem zwaar om zijn geloof aan zijn eigen artistieke missie te bewaren.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De koe die tijdens een scène in brand staat was in realiteit met asbest overdekt zodat ze niet werkelijk kon verbranden.
  • Een van een trap vallend paard was in realiteit vlak voor de opname in het hoofd geschoten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]