Andries Beeckman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door LouisAlain (overleg | bijdragen) op 7 dec 2013 om 15:00. (→‎Schilderij Kasteel van Batavia)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Het kasteel van Batavia, gezien vanaf de Kali Besar West, collectie Rijksmuseum
Kasteel Batavia gezien van Kali Besar met op de voorgrond de vismarkt, collectie Tropenmuseum

Andries Beeckman (Zutphen - werkzaam 1651-1663 - een Andries Beeckman is op 9 augustus 1664 begraven te Amsterdam) was een Nederlands kunstschilder.

Van Beeckman is niet veel bekend. Volgens de Thieme-Becker was hij rond 1651 werkzaam in Deventer. Uit een acte van 3 januari 1657 blijkt dat Beeckman toen in Batavia was. Hij tekende daar als Andreas Beecqman een schuldbekentenis voor de secretaris van schepenen te Batavia. Tevens wordt vermeld dat de schilder spoedig, als soldaat, met het schip 'Arnhem' zou repatriëren. In juli 1658 was hij terug in Holland.

Beeckman heeft Kaap de Goede Hoop aangedaan, hetgeen blijkt uit een gesigneerde tekening van de Kaap in de Atlas Van der Hem. Dit zou zowel op de heenreis naar, als op de terugreis van Batavia plaatsgevonden kunnen hebben. Verder wordt een drietal tekeningen in de Atlas Van der Hem, met Indianen als onderwerp, aan Beeckman toegeschreven. Hij tekende onder andere een Japanse christen, die in Batavia verbleef.

Schilderij Kasteel van Batavia

Beeckman is de schilder van het olieverfschilderij met het Kasteel van Batavia als onderwerp dat hing boven de haard van de grote zaal in het Oost-Indisch Huis te Amsterdam. Dit was een vergaderplaats van de Heeren XVII, de bestuurders van de Vereenigde Oostindische Compagnie. Ze konden zich zo een beeld vormen van hun overzeese bestuurscentrum, waar vrijwel geen van hen ooit was geweest. Het werk werd in 1662 door de Amsterdamse kamer van de VOC van Beeckman gekocht. Het hangt nu in het Rijksmuseum Amsterdam, terwijl een tweede versie wordt bewaard door het Tropenmuseum. Het zijn de enige olieverven die van Beeckman bekend zijn. Beide werken worden gedateerd rond 1660.

Parijs album

In de Parijse Bibliothèque de l'Arsenal bevindt zich een album met etnografische waterverftekeningen van de kunstenaar. De tekeningen geven een beeld van de volkeren, flora en fauna waarmee reizigers gedurende hun tocht naar Oost-Indië in aanraking konden komen. In het vaderland was in die tijd veel belangstelling voor dergelijke exotische voorstellingen.

Zie de categorie Andries Beeckman van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.