Tropenmuseum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tropenmuseum
Tropenmuseum.jpg
Locatie Linnaeusstraat 2, Amsterdam
Type Volkenkundig museum
Thema Etnografie, tropen
Personen
Directeur Stijn Schoonderwoerd
Overig
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 526987
Lid van OAM, ICOM, Museumvereniging
[tropenmuseum.nl Website]
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Tropenmuseum, gesticht in 1864 als Koloniaal Museum, is een Nederlands volkenkundig museum aan de Linnaeusstraat in Amsterdam. Het heeft een grote verzameling etnografische artefacten uit tropische en subtropische gebieden vooral uit de voormalige Nederlandse overzeese gebiedsdelen. Het maakte tot 2014 deel uit van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, kortweg ook wel Tropeninstituut genoemd en vaak afgekort tot KIT.

Gebouw[bewerken]

Openingsceremonie van het Koloniaal Instituut in de lichthal van het huidige Tropenmuseum in aanwezigheid van koningin Wilhelmina in 1926

Het gebouw waarin het Koninklijk Instituut voor de Tropen en het museum zijn gevestigd is gebouwd op het terrein van de voormalige Oosterbegraafplaats. Het is een ontwerp van de architect J.J. van Nieukerken (1854-1913) en werd in 1926 voltooid door M.A. van Nieukerken. In 2003 is het aangewezen als rijksmonument.

Dreiging tot sluiting en fusie[bewerken]

Het Tropenmuseum werd gesubsidieerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat in 2011 besloot de subsidie per 1 januari 2014 te beëindigen. Veel personeel moest worden ontslagen en sluiting van het museum dreigde. In juni 2013 maakte het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekend dat een nieuwe subsidie zou kunnen worden verleend op voorwaarde dat het Tropenmuseum losgemaakt wordt van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). Daarnaast wordt de collectie van het KIT eigendom van het rijk.

In 2014 fuseerde het museum met het Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden en het Afrika Museum in Berg en Dal. Deze musea gingen verder als het Nationaal Museum van Wereldculturen [1] Minister Bussemaker kende het Tropenmuseum in de nieuwe constructie met de volkenkundige musea in juni 2015 alsnog langdurige subsidie toe.[2]

Collectie[bewerken]

Het Tropenmuseum bevat zowel traditionele als moderne (kunst)objecten, geluidsfragmenten en videobeelden en geeft een beeld van zowel de levende tradities als de geschiedenis van verschillende wereldculturen.

Kern van het Tropenmuseum vormen de samengevoegde collecties van het 19de-eeuwse Koloniaal Museum te Haarlem en de oude verzameling van het Ethnographisch Museum Artis.

De collectie die vanuit het Tropenmuseum werd toegevoegd aan die van het Nationaal Museum van Wereldculturen bestaat uit 153.000 voorwerpen en 210.000 historische foto's, plus nog eens zo'n 275.000 fotografieën die de voorselectie niet haalden, maar wel in huis zijn. Naast schilderijen omvat de verzameling een collectie textiel uit Indonesië en vele objecten uit Nieuw-Guinea en Suriname.

Tentoonstellingen (selectie)[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Collectienota 2008-2012: Collecting at cultural crossroads: Collection policies and approaches (2008-2012) of the Tropenmuseum (KIT Bulletin 381). Amsterdam: KIT Publishers, 2008.
  • Dartel, Daan van (ed), Tropenmuseum for a change!: Present between past and future. A Symposium report (KIT Bulletin 391). Amsterdam: KIT Publishers, 2009.
  • Duuren, David van, 125 jaar verzamelen: Tropenmuseum Amsterdam. Amsterdam: KIT, 1990.
  • Jans, Huub, Koninklijk Instituut voor de Tropen. Honderdzestig meter Mauritskade. Amsterdam: Stafbureau In- en Externe Relaties KIT, 1976.
  • Jans, Huub en Hans van den Brink, Tropen in Amsterdam: 70 jaar Koninklijk Instituut voor de Tropen. Amsterdam: KIT, z.j.
  • Woudsma, J. Een markant gebouw in Amsterdam-Oost. Het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Amsterdam: KIT Publishers, 2004.

Samenwerking met Wikipedia[bewerken]

Als een van de eerste kennisinstelingen in Nederland werkte het Tropenmuseum samen met Wikipedia. Tussen 2009 en 2015 werden 50.000 foto's uit de collectie van het Tropenmuseum ingebracht in Wikimedia Commons.[3][4]

Externe links[bewerken]