Naar inhoud springen

Anita Bryant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Anita Bryant
Anita Bryant
Algemene informatie
Geboren 25 maart 1940Bewerken op Wikidata
Geboorteplaats BarnsdallBewerken op Wikidata
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Officiële website
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Anita Jane Bryant (Barnsdall (Oklahoma), 25 maart 1940) is een Amerikaanse zangeres die internationaal als antihomoactiviste bekend is geworden.

In 1977 voerde ze campagne tegen een lokale verordening in Miami die discriminatie op grond van seksuele geaardheid verbood. Zij was overtuigd van de zondigheid van homoseksualiteit; homo's zouden per definitie ongelukkig zijn en verandering nodig hebben. Bryant, die lid is van een tot de Southern Baptist Convention behorende kerk, baseerde haar overtuiging op haar christenfundamentalistisch geloof. Ze stond aan het hoofd van een in dat jaar opgericht politiek samenwerkingsverband, Save Our Children, dat zich tegen homoseksualiteit richtte en bang was dat vooral kinderen hiervan slachtoffer zouden worden. Haar actie sloeg aan en de verordening werd afgewezen.

Anita Bryant is in 1980 gescheiden van haar eerste man. Met haar tweede echtgenoot is zij twee keer failliet verklaard. In 2021 werd bekend dat de kleindochter van Bryant met een vrouw gaat trouwen. Iets wat zij (nog steeds) afwijst en een waanidee noemt.[1]

Protesten[bewerken | brontekst bewerken]

Presentatie in 1980 van een LP met de muziek van de 3 jaar eerder gehouden "Miami Nightmare", met v.l.n.r. Zangeres Zonder Naam, Sylvia de Leur, Pia Beck, Manfred Langer, Henk Krol en Robert Long.

Bryants antihomocampagnes leidden in Amerika en in veel andere westerse landen tot protesten. In Nederland werd op 25 juni 1977 tegen haar optredens de "Internationale homobevrijdings en -solidariteitsdag" georganiseerd. Dit was de eerste Nederlandse Gay Pride Parade, die sinds 1979 Roze Zaterdag heet.

Vervolgens vond op 8 oktober 1977 een benefietconcert plaats in het Concertgebouw in Amsterdam onder de titel "Miami Nightmare", waarbij voor het eerst tal van bekende artiesten zich solidair toonden met de homo-emancipatie.[2]

Zo zong de Zangeres Zonder Naam het protestlied "Luister Anita": "Maar beste vent hou gerust van je vriend / En strijd voor je rechten / Desnoods ervoor vechten / Waar ze jou van beschuldigt heb jij niet verdiend". Een andere Nederlandse, de veelvuldig in de Verenigde Staten optredende jazzpianiste en lesbienne Pia Beck, kwam ook tegen Bryant in het geweer.

Liedjes[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]