Anita Bryant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Anita Bryant
Anita Bryant Billboard 1971.jpg
Algemene informatie
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Anita Jane Bryant (Barnsdall (Oklahoma), 25 maart 1940) is een Amerikaanse zangeres die internationaal als antihomoactiviste bekend is geworden.

In 1977 voerde ze campagne tegen een lokale verordening in Miami die discriminatie op grond van seksuele geaardheid verbood. Zij was overtuigd van de zondigheid van homoseksualiteit; homo's zouden per definitie ongelukkig zijn en verandering nodig hebben. Bryant, die lid is van een tot de Southern Baptist Convention behorende kerk, baseerde haar overtuiging op haar christenfundamentalistisch geloof. Ze stond aan het hoofd van een in dat jaar opgericht politiek samenwerkingsverband, Save Our Children, dat zich tegen homoseksualiteit richtte en bang was dat vooral kinderen hiervan slachtoffer zouden worden. Haar actie sloeg aan en de verordening werd afgewezen.

Dat leidde in Amerika en in veel andere westerse landen tot protesten. In Nederland was er een tegencampagne met het benefietconcert Miami Nightmare. Zo zong de Zangeres Zonder Naam het protestlied Luister Anita: "Maar beste vent hou gerust van je vriend / En strijd voor je rechten / Desnoods ervoor vechten / Waar ze jou van beschuldigt heb jij niet verdiend". Een andere Nederlandse, de veelvuldig in de Verenigde Staten optredende jazzpianiste en lesbienne Pia Beck, kwam ook tegen Bryant in het geweer.

Bryant is in 1980 gescheiden van haar eerste man. Met haar tweede echtgenoot is zij twee keer failliet verklaard.

Liedjes[bewerken]

Presentatie opname Miami Nightmare (anti-Anita Bryantmanifestatie). V.l.n.r. Zangeres Zonder Naam, Sylvia de Leur, Pia Beck, Manfred Langer, Henk Krol en Robert Long (1980)