Anna Rosbach Andersen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anna Rosbach

Anna Rosbach Andersen (Gladsaxe, 2 februari 1947) is een Deens politicus en sinds 2009 lid van het Europees Parlement. Ze hoorde als onafhankelijke afgevaardigde tot de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Rosbach Andersen werkte als koordirigent en zangdocent en werd lid van de rechts-populistische Dansk Folkeparti (DF). In 2000 werd ze kantoormanager voor de fractie Unie voor een Europa van Nationale Staten, waartoe de DF behoorde. Zij was ook een medewerker van de DF-Europarlementariër Mogens Camre.

Nadat ze in 2004 bij de Europese Parlementsverkiezingen voor de eerste keer tevergeefs kandidaat was voor het Europees Parlement, werd ze in 2005 verkozen tot de regionale raad van de regio Hoofdstad. Bij de Europees Parlementsverkiezingen in 2009 kon ze zich achter de belangrijkste kandidaat Morten Messerschmidt zeker stellen op een tweede positie op de lijst van de Dansk Folkeparti en zetelde in het Europees Parlement. Toen de fractie van de Unie voor een Europa van Nationale Staten na de verkiezingen uiteen viel, trad de Dansk Folkeparti toe tot de fractie Europa van Vrijheid en Democratie. Rosbach was lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid.

Op 8 maart 2011 stapte Rosbach onverwachts uit de Dansk Folkeparti en verliet ze de EFD. Ze legde uit dat ze geruime tijd ontevreden met de politieke lijn en de retoriek van de partij was geweest. Sindsdien is ze als onafhankelijke lid van de fractie Europese Conservatieven en Hervormers.