Anna van Pruisen (1836-1918)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Anna van Pruisen

Maria Anna van Pruisen (Berlijn, 17 maart 1836Frankfurt am Main, 12 juni 1918) was een Pruisische prinses.

Zij was de jongste dochter van Marie van Saksen-Weimar-Eisenach en prins Karel van Pruisen (een zoon van Frederik Willem III van Pruisen en Louise van Mecklenburg-Strelitz).

Ze was even in beeld als toekomstige echtgenote van de Oostenrijkse keizer Frans Jozef I, die door middel van huwelijkspolitiek tevergeefs trachtte de banden met Pruisen aan te halen.[1] Anna trouwde evenwel op 26 mei 1853 met Frederik van Hessen-Kassel, die op dat moment al negen jaar weduwnaar was van Alexandra Nikolajevna van Rusland. Uit dit huwelijk kwamen de volgende kinderen voort:

Toen Anna zich, op zeer late leeftijd, bekeerde tot de Rooms-Katholieke Kerk liet de Duitse keizer Wilhelm II haar weten: Das Haus Hohenzollern stösst Eure Königliche Hoheit aus und hat ihre Existenz vergessen.[2] Ze werd begraven in de Dom van Fulda.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Brigitte Hamann, Elisabeth. Kaiserin wider Willen München, 1981, 1997, blz. 22
  2. O. Lindeman, Vorstenschemering. De families, de onderlinge verhoudingen, de huwelijken, de paleizen en hoven en de val der Europese dynastieën met wat daaraan voorafging en wat overbleef Zaltbommel, 1974. pag. 37
Zie de categorie Princess Anna of Prussia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.