Annalen der Physik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Annalen der Physik
Annalen der Physik und Chemie (1843)
Genre wetenschappelijk tijdschrift
Frequentie maandelijks
Open toegang? nee
Eerste editie 1799
Taal Engels
Hoofdredacteur Guido W. Fuchs
Uitgeverij(en) Wiley-VCH
ISSN 0003-3804
Impactfactor 0,8 (2011)
ISO 4-afkorting Ann. Phys. (Berlin)
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Annalen der Physik (Annals of Physics) is een van de bekendste en oudste (opgericht in 1790) wetenschappelijke tijdschriften voor natuurkunde. Het tijdschrift publiceert nieuwe artikelen over experimentele, theoretische, technische en mathematische fysica en verwante gebieden. Alle artikelen worden met peer review gecontroleerd voor publicatie. De huidige hoofdredacteur is Guido W. Fuchs.

Roemruchte publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Vele baanbrekende artikelen over wetenschappelijke ontdekkingen werden oorspronkelijk gepubliceerd in de Annalen, onder meer die van Albert Einstein in diens Annus Mirabilis 1905. Deze legden mede de grondslag voor de moderne natuurkunde.

Beroemde artikelen zijn die over:

In het begin van de twintigste eeuw was Duitsland het middelpunt van het natuurkunde-onderzoek. Annalen der Physik kwam in het Duits uit zoals de meeste wetenschappelijke literatuur van die dagen. Sindsdien is Engels de taal van de wetenschap geworden en nam de betekenis van de Duitstalige Annalen af. Daarom wordt het nu in het Engels uitgegeven door Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, een onderdeel van John Wiley & Sons.

Hoofdredactie[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende hoofdredacteuren waren onder meer:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Annalen der Physik.