Anne-Wil Lucas-Smeerdijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Anne-Wil Lucas-Smeerdijk
Anne-Wil Lucas-Smeerdijk op de studentenmanifestatie van 21-01-2011
Anne-Wil Lucas-Smeerdijk op de studentenmanifestatie van 21-01-2011
Algemene informatie
Volledige naam Antoinette Wilhelmina Lucas-Smeerdijk
Geboren 10 januari 1975
Functie Lid Tweede Kamer
Sinds 17 juni 2010
Partij VVD
Titulatuur Ir.
Politieke functies
2010-heden Lid Tweede Kamer voor de VVD
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Antoinette Wilhelmina (Anne-Wil) Lucas-Smeerdijk (Warnsveld, 10 januari 1975) is een Nederlandse politica voor de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Sinds 17 juni 2010 is ze lid van de Tweede Kamer. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2010 stond ze op de 29e plaats. In de Tweede Kamer houdt zij zich bezig met wetenschap, economische zaken en innovatie[1]. Ze is gehuwd, heeft twee kinderen en woont in Bakkeveen.

Levensloop[bewerken]

Lucas ging naar het Isendoorn College in Warnsveld en studeerde Planologie aan de Wageningen University. Na haar studie is zij werkzaam geweest als belangenbehartiger en adviseur voor bestuur en directie van Vereniging Natuurmonumenten. Van 2003 tot 2006 werkte als beleidsmedewerker bij de VVD-fractie van de Provinciale Staten Friesland. In 2006 koos Lucas voor het bedrijfsleven en werkte tot aan haar Kamerlidmaatschap voor ingenieursbureau Oranjewoud als senior adviseur ruimtelijke ontwikkeling.[2]

Politiek[bewerken]

Tijdens haar studie planologie is Lucas in aanraking gekomen met de politiek. Eerst als lid en daarna als voorzitter van de landbouwcommissie van de JOVD.[3] Lucas werkte als beleidsmedewerker voor de VVD-statenfractie in Friesland en was commissielid voor de VVD Opsterland[2]. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 werd zij gekozen tot Tweede Kamerlid voor de VVD. Tijdens haar Kamerlidmaatschap zorgde zij onder meer voor betere studievoorlichting door een verplichte studiebijsluiter[4] , pleitte zij voor technieklessen in het basisonderwijs[5] en presenteerde zij een reeks maatregelen voor een aantrekkelijker ondernemersklimaat voor startups[6].

Externe link[bewerken]