Anthony Roodvoets

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Anthony Roodvoetsstraat)


Tony Roodvoets
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Geboortenaam Anthony Percival Roodvoets
Geboortedatum 6 april 1927
Geboorteplaats De Bilt
Overlijdensdatum 15 maart 2016
Overlijdensplaats Haarlem
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Nefrologie
Publicaties Hyperlipemie bij nierinsufficiëntie
Promotor Prof. Dr. A. Struyvenberg
Opleiding Interne geneeskunde
Alma mater Universiteit Utrecht
Universiteit LeidenBewerken op Wikidata
Instituten Rijksuniversiteit Utrecht, Rijksuniversiteit Leiden
Overig
Religie Nederlands Hervormd
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Dr. Anthony Percival Roodvoets (De Bilt, 6 april 1927Haarlem, 15 maart 2016) was een Nederlandse internist-nefroloog. Tony Roodvoets werd vooral bekend als nierspecialist aan het ziekenhuis Kennemer Gasthuis in Haarlem.

Na zijn artsexamen interne geneeskunde aan de Universiteit Utrecht en studie tropengeneeskunde in Londen werkte hij als tropenarts in Nigeria. Hij specialiseerde zich tot internist-nefroloog aan de Universiteit Leiden. In 1969 werd hij hoofd van de toen opgerichte dialyse-afdeling[1] van het St. Elisabeth's Gasthuis of Groote Gasthuis (EG) te Haarlem, het eerste nierdialysecentrum in Nederland dat niet verbonden was aan een universitair ziekenhuis. Patiënten uit heel Noord-Holland ondergingen twee of drie keer per week een nierfunctie-vervangende behandeling met een kunstnier (uitgevonden door de Nederlandse internist Willem Kolff), in afwachting van een donornier[2]. Hij zette zich onder andere in voor het realiseren van vakantiemogelijkheden voor dialysepatiënten en wordt herinnerd als een pionier van de nierdialyse in Nederland.

Anthony Roodvoetsstraat[bewerken | brontekst bewerken]

De Anthony Roodvoetsstraat in de Boerhaavewijk in het Haarlemse stadsdeel Schalkwijk is vernoemd naar Anthony Roodvoets[3], (een internist/nefroloog die in de jaren '70 en '80 werkzaam was in het Elisabeth Gasthuis (EG) in de Boerhaavewijk dat nu bekendstaat als het Spaarne Gasthuis - Haarlem-Zuid).

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]