Antivries

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Antivries verlaagt het vriespunt van koelwater in verbrandingsmotoren en andere apparaten die warmte overdragen zoals installaties voor verwarming, ventilatie, koeling en airconditioning (HVAC), warmtepompen (chillers) en zonneboilers.

Antivries dient om een vat dat water bevat te behoeden voor schadelijke uitzetting als het water bevriest. Antivriesmiddelen zijn chemische stoffen die toegevoegd worden aan water en voor een vriespuntsdaling zorgen. Zowel de toevoeging als het mengsel worden aangeduid als antivries.

Antivries zorgt tevens voor kookpuntsverhoging zodat het mengsel bij hogere temperaturen vloeibaar blijft. Door zorgvuldige keuze van het antivries kan het mengsel in een breed temperatuurgebied vloeibaar blijven. Dit is essentieel voor een effectieve warmteoverdracht in warmtewisselaars. Antivries heeft een colligatieve werking en werkt dus ook als antikook.

Voornaamste antivriesmiddelen[bewerken]

Antivries in de biologie[bewerken]

Verschillende planten en dieren beschermen zich tegen vriestemperaturen door de vorming van antivries-proteïnen, die adsorberen op ijskristallen of oppervlakken waarop ijskristallen kunnen groeien, en die de verdere groei daarvan verhinderen; ze voorkomen ook de herkristallatie van ijs in grotere kristallen, wat dodelijk zou kunnen zijn.

Planten[bewerken]

Dieren[bewerken]

Koudbloedige dieren, bijvoorbeeld

Zie ook[bewerken]