Anton Albert Beekman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Beekman in 1924

Anton Albert Beekman (Amsterdam, 5 januari 1854 - Den Haag, 23 mei 1947) was een Nederlandse geograaf, die zich vooral richtte op de Nederlandse geografie. Hij wordt gezien als een van de grondleggers van de moderne geografie.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Anton was de zoon van A.G.F. Beekman en A.F.A. Brouerius van Nideck. Hij volgde een schoolopleiding te Amsterdam en Wageningen. Daarna volgde hij een opleiding als genie officier op de KMA te Breda.Na zijn afstuderen daar in 1873 werkte hij als genie officier bij de aanleg van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Uit deze periode van zijn leven zou Anton de meeste kennis halen. Hij nam in 1879 ontslag en werd leraar in Zutphen, eerst in de wiskunde, later werd hij aardrijkskundeleraar. Doordat hij leraar was had hij veel vrije tijd over voor het publiceren van geografische werken. Naast een aantal novellen en schetsen schreef hij vooral geografisch werk. Hij publiceerde in zijn leven meer dan 250 werken. Hij werd met "Nederland als polderland" (1884, herzien in 1914 en 1932) de grondlegger van de historische geografie in Nederland en heeft daarmee in belangrijke mate bijgedragen aan het huidige inzicht in de waterstaatkundige ontwikkeling van ons land. Hij was een warm voorstander van afsluiting en droogmaking van de Zuiderzee. en heeft daar ook een aantal publicaties aan gewijd.

Hij was samen met Roelof Schuiling de uitgever van de Schoolatlas van de geheele aarde, die vanaf 1893 ongeveer 25 jaar lang concurrentie heeft kunnen bieden tegen de Bosatlas van Wolters.

Beekman was bestuurslid van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap, sinds 1923 erelid, daarnaast redacteur van het tijdschrift van het KNAG. Hij was samen met prof. dr. P.J. Blok de drijvende kracht achter de "Geschiedkundige atlas van Nederland", waarvoor hij een aantal delen geschreven heeft, en vrijwel alle kaarten gemaakt heeft.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Naast bovenstaande publicaties heeft hij veel delen van de De Geschiedkundige atlas van Nederland geschreven. Voor een overzicht van die publicaties wordt verwezen naar het artikel over deze atlas. Daar wordt ook een overzicht gegeven van de karten die hij voor deze atlas gemaakt heeft.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • M.W. Heslinga, 'Anton Albert Beekman en de vaderlandse aardrijkskunde in het laatst van de negentiende eeuw', Geografisch Tijdschrift XI (1977) nr. 5, pagina 324-338.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]