Anton de Haan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anton de Haan
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren 11 augustus 1965
Geboorteland België
Nationaliteit Belg
Beroep(en) Grafisch Ontwerper
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Anton de Haan (Wilrijk, 11 augustus 1965) is een Belgische grafisch ontwerper en oprichter van het Antwerpse grafische bureau Catapult. Hij ontwierp talrijke huisstijlen en publicaties voor overheden en bedrijven, waaronder de stad Antwerpen, het Middelheimmuseum en het Brusselse Zoniënwoud.

Biografie[bewerken]

Anton de Haan studeerde in de jaren 1980 twee jaar aan de Sint-Lucas Hogeschool te Antwerpen. Later vervolgde hij zijn studie Vrije Grafiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent.

In 1997 richtte hij het grafisch bureau Catapult op. Catapult richt zich voornamelijk op typografisch werk voor bedrijven, culturele instellingen en de overheid.

Onder de titel Type an sich organiseert Catapult ook kleine tentoonstellingen rond typografen en grafisch ontwerpers. De exposities worden gecureerd door Anton de Haan. Tot zijn overlijden in 2015 trad ook Luk Mestdagh als co-curator op.

Werk[bewerken]

Anton de Haan ontwierp met Catapult onder meer de huisstijl van het Vlaamse Agentschap Kunsten en Erfgoed (2007), waarvoor ook het lettertype Geover/Vergeo werd ontwikkeld.

Voor het Belgische bedrijf Kreon paste hij het logo aan en ontwierp hij de huisstijl en bijhorende lettertypes (2017). Daarnaast ontwierp hij nog voor de Haven van Antwerpen, het Middelheim museum, Jan Fabre, het MAS etc.

Lettertypes[bewerken]

  • Kreon geometric sans (2017, Kreon)
  • SonGrotesque/SonGrotesque Stencil (2010, Zoniënwoud)
  • Arialtica (2008, Catapult)
  • Geover/Vergeo (2007, Kunsten en Erfgoed)

Externe links[bewerken]