Anton van Oostenrijk-Toscane

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De aartshertog op zijn trouwdag
Tijdens de huwelijksvoltrekking

Anton Maria Frans Leopold Blanka Karel Josef Ignatius Raphael Michael Margareta Nicetas van Oostenrijk-Toscane (20 maart 1901 - 22 oktober 1987) was een Oostenrijkse aartshertog en een prins van Toscane.

Anton was het zevende kind van Leopold Salvator van Oostenrijk-Toscane en diens vrouw Blanca van Bourbon, een dochter van Karel Maria van Bourbon.

Op 26 juli 1931 trad hij in het huwelijk met Ileana, een dochter van de Roemeense koning Ferdinand I en diens vrouw koningin Marie van Roemenië.

Het paar kreeg zes kinderen:

Na hun huwelijk vestigde het paar zich in Oostenrijk, waar Anton dienst nam bij de Luftwaffe. In 1944 verhuisden ze naar Roemenië, om te gaan wonen in het kasteel van Bran. In 1947 werd de koninklijke familie verbannen uit Roemenië. Anton en zijn gezin vestigden zich eerst in Zwitserland, daarna in Argentinië en vervolgens vertrok Anton weer naar Oostenrijk, terwijl de rest van zijn gezin verhuisde naar de Verenigde Staten.

In 1954 werd de scheiding tussen beide echtelieden uitgesproken. Anton bleef wonen in Oostenrijk, waar hij in 1987 overleed.