Antonio Jayme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antonio Jayme

Antonio L. Jayme (Jaro, 24 juli 1854 - 19 oktober 1937) was een Filipijns jurist en politicus.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Antonio Jayme werd geboren op 24 juli 1854 in Jaro, tegenwoordig een district in de Filipijnse stad Iloilo City. Hij was de oudste uit een gezin van zeven kinderen van Aguado Jayme en Sabina Ledesma. Op jonge leeftijd verhuisde Jayme met zijn gezin naar Silay, waar zijn ouders op een stuk grond een suikerplantage begonnen. Zijn opleiding begon hij op het seminarie van Jaro, waar zijn oom Francisco Jayme rector was. Vanaf 1872 studeerde Jayme aan het Colegio de San Juan de Letran in Manilla. Na het behalen van zijn diploma ging hij rechten studeren University of Santo Tomas, waar hij in oktober 1881 zijn licenciado en jurisprudencia behaalde.

Kort daarop begon Jayme in Bacolod als advocaat. Later werd hij benoemd tot vrederechter en nog later tot rechter aan de Court of First Instance in dezelfde stad. Gedurende de Filipijnse revolutie speelde hij een belangrijke rol bij de overgave van de Spaanse troepen in Negros Occidental. Ook was hij minister van justitie in de tijdelijke regering van Negros onder leiding van Aniceto Lacson. Na de machtsovername door de Amerikanen doceerde hij aan het Instituto Rizal, het tegenwoordige Negros Occidental High School en schreef hij gebruikmakend van pseudoniemen regelmatig voor tijdschriften als La Libertad en La Razon.

In 1904 werd Jayme gekozen tot gouverneur van de provincie Negros Occidental. In zijn termijn van drie jaar was hij verantwoordelijk voor het herstel van de openbare orde in de provincie en de bouw van lokale scholen. In 1907 volgde een verkiezingen tot lid van het Filipijns Huis van Afgevaardigden. In het Huis diende hij onder andere een wetsvoorstel in om de doodstraf af te schaffen. Na afloop van zijn termijn was hij opnieuw advocaat en bestierde hij zijn haciendas. Ook was hij directeur van de Bacolod-Murcia Sugar Central.

Jayme overleed in 1937 op 83-jarige leeftijd. Hij was getrouwd met Genoveva Gamboa en kreeg met haar vier kinderen: Angela, Antonio, Emilia en Carlos. Daarnaast had hij zoon uit een eerdere relatie met Efigenia Enriquez genaamd Fortunato. Dochter Angela trouwde met zakenman Fernando Gonzaga. Vicente Jayme, een zoon van Fortunato en dus een kleinzoon van Antonio Jayme, was in de jaren 80 minister in het kabinet van Corazon Aquino[1]