Antonio María Rouco Varela

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Antonio María kardinaal Rouco Varela
Antonio María Rouco Varela.JPG
Kardinaal van de Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang Kardinaal-priester
Ambt aartsbisschop van Madrid en Santiago de Compostela
titulair bisschop van Gergis
voorzitter van de Spaanse bisschoppenconferentie
Titelkerk San Lorenzo in Damaso
Creatie
Gecreëerd door Johannes Paulus II
Consistorie 21 februari 1998
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Antonio María Rouco Varela (Vilalba, 24 augustus 1936) is een Spaans geestelijke en kardinaal van de Katholieke Kerk.

Rouco Varela studeerde aan de Pauselijke Universiteit Salamanca en werd op 28 maart 1959 priester gewijd. Hij werd hierop naar München gestuurd waar hij zich verder bekwaamde in het canoniek recht en in 1964 promoveerde op een proefschrift over de verhouding tussen kerk en staat in de zestiende eeuw. Van 1964 tot 1966 werkte hij als hoogleraar aan het grootseminarie van Mondoñedo. Daarna doceerde hij enkele jaren in München, alvorens in 1969 benoemd te worden als hoogleraar aan de Pauselijke Universiteit van Salamanca. Van deze universiteit was hij ook enige tijd rector.

Op 17 september 1976 benoemde paus Paulus VI hem tot titulair bisschop van Gergis en tot hulpbisschop van Santiago de Compostella. In 1984 werd hij hier aartsbisschop. Tien jaar daarna werd hij benoemd tot aartsbisschop van Madrid.

Tijdens het consistorie van 21 februari 1998 werd hij kardinaal gecreëerd. De San Lorenzo in Damaso werd zijn titelkerk. Kardinaal Rouco Varela heeft vele wetenschappelijke publicaties over het kerkelijk recht op zijn naam staan. Hij was van 1999 tot 2005 voorzitter van de Spaanse bisschoppenconferentie en is dat vanaf 2008 opnieuw.

Op 22 mei 2004 zegende de kardinaal het huwelijk in van de Prins van Asturië met Letizia Ortiz Rocasolano, dit gebeurde in de Madrileense Onze-Lieve-Vrouw van de Almudena-kathedraal. Hij nam deel aan het conclaaf van 2005, dat leidde tot de verkiezing van Joseph kardinaal Ratzinger tot paus Benedictus XVI. Als aartsbisschop van Santiago organiseerde Rouco Varela de Wereldjongerendagen in 1989. Als aartsbisschop van Madrid was hij gastheer van de 26ste Wereldjongerendagen in 2011.