Antwerpse baardkriel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Antwerpse baardkriel

De Antwerpse baardkriel is een kippenras. Het is een van de oudste rassen die alleen als kriel voorkomen.

Oorsprong van ras en naam[bewerken | brontekst bewerken]

Op een schilderij van Albert Cuyp uit de 17e eeuw staat al een kriel met de eigenschappen van de Antwerpse baardkriel. De kip komt oorspronkelijk uit Vlaanderen. De naam is afkomstig uit het gebied waar van oorsprong veel fokkers van het dier zaten.

Kleurslagen[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn 21 kleurslagen, namelijk kwartel, zilverkwartel, blauwkwartel, porselein, isabel porselein, oker/witgepareld, patrijs, zilverpatrijs, roodgeschouderd wit, columbia, buff columbia, zwart/witgepareld, blauw/witgepareld, parelgrijs/witgepareld, zwart, wit, blauw, blauwgezoomd, parelgrijs, koekoek en rood. De oogkleur is bij de meeste kleurslagen donkerbruin, en de beenkleur is leiblauw. Uitzondering hierop zijn de porseleinvarianten die een oranje-rode oogkleur hebben. De koekoek combineert een oranje-rode oogkleur met witte benen. De kleurslagen zwart/witgepareld, blauw/witgepareld en parelgrijs/witgepareld hebben oranje-rode ogen en witte benen met kleine zwarte vlekjes.

Begin 2010 zijn er twee kleurslagen toegevoegd: zilver zwartgezoomd en isabelkwartel. Enkele fokkers zijn bezig met het creëren van nieuwe kleurslagen zoals: witkwartel, porselein blauwgetekend, blauw/wit-columbia, blauw buff-columbia, isabel en goud zwartgezoomd.

Grubbe-baardkriel[bewerken | brontekst bewerken]

Grubbe bolstaart baardkrielen

De grubbe-baardkriel is een staartloze variant van de Antwerpse baardkriel. Bolstaartkrielen missen de staartpartij volkomen, het achterlijf wordt afgedekt door de zadelveren. Om het evenwicht te bewaren lopen de dieren vrij rechtop en doen enigszins denken aan pinguïns. Door een dominante erfelijke factor ontbreken de staartwervels en het staartbeen met de bijbehorende staartveren, het achterlijf is breed en afgerond.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Lijst van kippenrassen

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]