Antwerpse baardkriel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Antwerpse baardkriel

De Antwerpse baardkriel is een kippenras. Het is een van de oudste rassen die alleen als kriel voorkomen.

Oorsprong van ras en naam[bewerken]

Op een schilderij van Albert Cuyp uit de 17e eeuw staat al een kriel met de eigenschappen van de Antwerpse baardkriel. De kip komt oorspronkelijk uit Vlaanderen. De naam is afkomstig uit het gebied waar van oorsprong veel fokkers van het dier zaten.

Kleurslagen[bewerken]

Er zijn 21 kleurslagen, namelijk Kwartel, Zilverkwartel, Blauwkwartel, Porcelein, Isabelporcelein, Okerwitgepareld, Patrijs, Zilverpatrijs, Roodegeschouderdwit, Columbia, Buffcolumbia, Zwartwitgepareld, Blauwwitbepareld, Parelgrijswitgepareld, Zwart, Wit, Blauw, Blauwgezoomd, Parelgrijs, Koekoek en Rood. De oogkleur is bij de meeste kleurslagen donkerbruin, en de beenkleur is leiblauw. Uitzondering hierop zijn de porseleinvarianten die een oranje-rode oogkleur hebben. De koekoek combineert een oranje-rode oogkleur met witte benen. De kleurslagen zwartwitgepareld, blauwwitgepareld en parelgrijswitgepareld hebben oranje-rode ogen en witte benen met kleine zwarte vlekjes.

Begin 2010 zijn er twee kleurslagen toegevoegd. Zilver zwartgezoomd en Isabelkwartel. Enkele fokkers zijn bezig met het creëren van nieuwe kleurslagen zoals: witkwartel, porselein blauwgetekend, blauw wit columbia, blauw buff columbia, isabel, goud zwartgezoomd.

Grubbe-baardkriel[bewerken]

De grubbe-baardkriel is een staartloze variant van de Antwerpse baardkriel.

Zie ook[bewerken]

Lijst van kippenrassen

Externe links[bewerken]