Antwerpse baardkriel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Belgian Bearded dAnvers hen.JPG

De Antwerpse baardkriel is een vogel die behoort tot de hoenderfamilie. Het is een van de oudste rassen die alleen als kriel voorkomen. Het is een sierras. Op een schilderij van Albert Cuyp uit de 17e eeuw staat al een kriel met de eigenschappen van de Antwerpse baardkriel. Het land van oorsprong is het Vlaamse deel van België. De naam is afkomstig uit het gebied waar van oorsprong veel fokkers van het dier zaten.

Er zijn 21 kleurslagen, namelijk Kwartel, Zilverkwartel, Blauwkwartel, Porcelein, Isabelporcelein, Okerwitgepareld, Patrijs, Zilverpatrijs, Roodegeschouderdwit, Columbia, Buffcolumbia, Zwartwitgepareld, Blauwwitbepareld, Parelgrijswitgepareld, Zwart, Wit, Blauw, Blauwgezoomd, Parelgrijs, Koekoek en Rood. De oogkleur is bij de meeste kleurslagen donkerbruin, en de beenkleur is leiblauw. Uitzondering hierop zijn de porseleinvarianten die een oranje-rode oogkleur hebben. De koekoek combineert een oranje-rode oogkleur met witte benen. De kleurslagen zwartwitgepareld, blauwwitgepareld en parelgrijswitgepareld hebben oranje-rode ogen en witte benen met kleine zwarte vlekjes.

Grubbe-baardkriel[bewerken]

De grubbe-baardkriel is een staartloze variant van de Antwerpse baardkriel.

Begin 2010 zijn er twee kleurslagen toegevoegd. Zilver zwartgezoomd en Isabelkwartel. Enkele fokkers zijn bezig met het creëren van nieuwe kleurslagen zoals: witkwartel, porselein blauwgetekend, blauw wit columbia, blauw buff columbia, isabel, goud zwartgezoomd.

Zie ook[bewerken]

Lijst van kippenrassen

Externe links[bewerken]