Aelbert Cuyp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Albert Cuyp)
Ga naar: navigatie, zoeken
Aelbert Cuyp
10 Albert Cuyp, Schilder, 1620-1691.jpg
Persoonsgegevens
Volledige naam Aelbert Jacobsz. Cuyp
Geboren Dordrecht, 20 oktober 1620
Overleden Dordrecht, begraven 15 november 1691
Beroep(en) Schilder, tekenaar, prentmaker
Oriënterende gegevens
Jaren actief Ca. 1638-1691
Bekende werken Rivierlandschap met ruiters
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Aelbert Cuyp, ook Albert Cuyp genoemd (Dordrecht, 20 oktober 1620 - aldaar begraven op 15 november 1691) was een Nederlands schilder, tekenaar en prentmaker uit een vermaard Dordts kunstenaarsgeslacht. Hij is vooral bekend om zijn landschappen.

Levensloop[bewerken]

Hij was het enige kind van Jacob Cuyp, een in Dordrecht geboren landschapschilder, en kreeg van hem uitgebreide schilderlessen. In 1658 trouwde Cuyp met de voorname Cornelia Boschman, de weduwe van Johan van den Corput en achtergebleven met drie kinderen. Op dat moment had hij al een imposante carrière als schilder achter de rug. Het jaar daarop werd een dochter geboren. Na 1660 bekleedde hij allerlei functies in de hervormde kerk. Omdat zijn financiële positie nu zeker was schilderde hij aanmerkelijk minder. Cuyp stierf in 1691, vier jaar na zijn vrouw, en werd in de Augustijnenkerk begraven.

Aelbert Cuyp: Gezicht op Dordrecht (ca. 1660)

Cuyp ontwikkelde na 1650 zijn eigen, rijke stijl. Hij staat bekend om de vele afgebeelde kleurrijke figuren en dieren en om zijn vaak volle kleurenpalet. Zijn marines baden in een zonnig, mediterraan licht, hoewel hij nooit in Italië is geweest. Wel reisde hij naar Arnhem, Rhenen en Kleef. Zijn stemmige riviergezichten echter, waaronder het vrij bekende Gezicht op Dordrecht, vertonen een virtuoos gebruik van matte kleuren, die met Hollandse landschappen geassocieerd worden. Zijn laatst bekende werken dateren van 1665.

Schilderstijl[bewerken]

Cuyp werd beïnvloed door Salomon van Ruysdael, Jan van Goyen, Jan Both en Claude Lorrain. Hij voelde zich aangetrokken tot de ridderlijke en dynastieke cultuur. De ruiterkunst is buitengewoon belangrijk: bereden figuren zijn bij Cuyp vaak gekleed in de quasi-oosterse of 'Poolse' stijl die favoriet was bij de bovenlaag van de bevolking, en nemen houdingen aan die onderwezen werden op paardrijacademies in Frankrijk. De meeste schilderijen zijn niet gedateerd.

Musea[bewerken]

In de achttiende en negentiende eeuw werden de ruiterstukken razend populair bij de Engelse aristocratie. Veel van zijn werk bevindt zich in Britse collecties, maar ook in het Rijksmuseum en het Dordrechts Museum zijn een aantal van zijn schilderijen te bewonderen.

Schilderijen[bewerken]

Beeld van Aelbert Cuyp aan het Dordtse Bagijnhof
  • Zonsondergang na regen, 1648-1652
  • Zee bij maanlicht, circa 1648
  • Zonsondergang over de rivier, 1650
  • Landschap met een weg aan de rand van een bos, 1642-1644
  • Gezicht op Schraven-Deel, circa 1645
  • Landschap bij Rhenen, circa 1650-1655 [2]
  • Jonge herders met koeien, circa 1650
  • Landschap met ruiter, herders en vee, circa 1655

Trivia[bewerken]

  • De Albert Cuypmarkt is een dagmarkt op de Albert Cuypstraat in de Pijp, Amsterdam.
  • Op het Bagijnhof in Dordrecht is een standbeeld van Aelbert Cuyp geplaatst. Omdat men dacht dat niet bekend was hoe hij eruitzag werd er voor een abstract kunstwerk gekozen. Later berichtte de vereniging Oud-Dordrecht dat er tientallen afbeeldingen van Aelbert Cuyp bestaan. Dit beeld is in 2013, bij de verbouwing van het Bagijnhof, verhuisd naar de Vriesestraat.

Externe links[bewerken]