Maria Roosen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maria Roosen
Spiegelbollen - Albert Cuyp, Dordrecht
Persoonsgegevens
Volledige naam Maria Lucia Cecilia Roosen
Geboren 2 april 1957
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Beeldhouwer, tekenaar
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Abstract, conceptuele kunst
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Maria Lucia Cecilia ("Maria") Roosen (Oisterwijk, 2 april 1957) is een Nederlandse beeldhouwer en tekenaar. Roosen is ook actief als sieraadontwerper. Roosen werkt veelal in glas en aquarellen.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Roosen volgde van 1976 tot 1981 een opleiding aan het Moller Instituut (Tehatex) in Tilburg en studeerde aansluitend van 1981 tot 1983 aan de Kunstacademie Arnhem. In 1995 werd zij uitgenodigd voor deelname aan de Biënnale van Venetië. Daar toonde ze samen met Marlene Dumas en Marijke van Warmerdam werk. De presentatie werd samengesteld door Chris Dercon. Zij exposeerde in 1999 met Home is where the heart is bij de Kunstvereniging Diepenheim in Diepenheim, in 2001 met Maria Roosen in Himmelblau in het Groninger Museum in Groningen en in 2006 met Maria's Maria's in het Stedelijk Museum Schiedam in Schiedam. Zij nam in 2001 ook deel aan de kunstmanifestatie Sonsbeek 2001 in Arnhem.

Maria Roosen kreeg de oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwkunst, de Wilhelminaring 2006 en maakte naar aanleiding hiervan een werk voor het Sprengenpark in Apeldoorn. In 2009 won zij de Singer Oeuvreprijs en toonde zij haar werk in de expositie Maria Roosen. In 2020 werd de Jeanne Oosting Prijs (voor aquarel) aan haar toegekend.

De kunstenares woont en werkt in Arnhem. Zij was van 1992 tot 2001 docent aan Academie Minerva in Groningen, was gastdocent aan de AKI in Enschede, de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Ook is zij docent aan de afdeling Glas van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.[1] Roosen creëert sculpturen, installaties en conceptuele kunst. Haar objecten zijn veelal gemaakt van glas en keramiek.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Tentoonstellingen(selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Publieke collecties[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Maria Roosen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.