Apamea (Syrië)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Apamea
Apamea (Syrië)
Apamea
Situering
Land Syrië
Coördinaten 35° 30′ NB, 36° 25′ OL
Portaal  Portaalicoon   Archeologie
Noordelijk deel van Grote Colonnade
Grote Colonnade

Apamea (Apameia) was een stad van de Seleuciden aan de oostelijke oever van de rivier Orontes in Syrië. Het ligt ongeveer 55 km ten noordwesten van Hama met het zicht op de Ghabvallei. Op de burchtheuvel ligt Qalat el-Mudiq.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige overblijfselen dateren uit de Romeinse en Byzantijnse tijd.

De Cardo Maximus dateert uit de tweede eeuw en is 1850 meter lang en 37 meter breed. (Ter vergelijking: de colonnade van Palmyra is bijna 1200 meter lang.) De Colonnade langs de cardo bestond uit 1200 Korinthische zuilen, waarvan een deel met spiraalvormige cannelures. Deze colonnade werd gedeeltelijk verwoest door aardbevingen in 1157 en 1170. Van de vroegere gebouwen naast de cardo is haast niets over. De agora wordt nog aangegeven. Verderop zijn er ruïnes van Romeinse en Byzantijnse residenties en kerken.

Apamea is voor een groot deel opgegraven door Belgische archeologen. Er werden schitterende mozaïeken gevonden, die nu in diverse musea zijn tentoongesteld, onder meer in het Museum van Apamea zelf dat ondergebracht is in een voormalige Turkse karavanserai. Verder vindt men ze in het Museum van Damascus en ook in het Jubelparkmuseum in Brussel.

Beroemde personen die in Apamea verbleven[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Apamea van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.