Apeldoorns kanaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hannes (overleg | bijdragen) op 21 mei 2007 om 20:35. (interwiki fr:)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Sjabloon:Kanaal Het Apeldoorns kanaal werd voltooid in 1868 en loopt van Hattem, door Apeldoorn naar Dieren en is daarmee dus een soort zijtak van de IJssel.

Het kanaal is gegraven voor de scheepvaart om handel en industrie in Apeldoorn te bevorderen, en om een alternatief te bieden voor het varen over de IJssel, waar de stroomsnelheid vaak hoog is. Het graven begon in 1825, het stuk van Hattem tot Apeldoorn werd in 1829 voltooid. De kosten bedroegen fl. 300 000,- en waren voor het grootste deel betaald door koning Willem I. Het zuidelijke deel van Apeldoorn naar Dieren werd pas in 1858 begonnen en in 1868 voltooid. Uniek was de drietrapssluis die in Dieren de aansluiting op de IJssel vormde.

Door de opkomst van de spoorwegen en gemotoriseerd wegverkeer nam het belang van het kanaal af, en het noordelijke stuk werd in in 1962 gesloten. Vreemd genoeg werd wel besloten tot, en ook begonnen met verbreding en renovatie van het zuidelijke deel, dit bleek echter niet rendabel en in 1972 werd ook dit stuk gesloten.

Tegenwoordig is het kanaal niet meer bevaarbaar omdat bruggen en sluizen niet meer bediend kunnen worden en omdat er op diverse plaatsen overkluizingen zijn aangelegd.

Langs het kanaal zijn veel bezienswaardigheden zoals watermolens en sluizen, langs het hele zuidelijke deel loopt aan de oostkant een vrijliggend fietspad. Op verschillende plaatsen langs het kanaal wordt nog pleziervaart met kano's en waterfietsen bedreven. Er zijn plannen om het kanaal weer geschikt te maken voor doorgaande pleziervaart, de kosten hiervan zullen echter aanzienlijk zijn omdat alle blokkades opgeheven en de nog bestaande beweegbare bruggen gerestaureerd moeten worden. Vooral de na de sluiting aangelegde kruising met de A50 ten noorden van Apeldoorn vormt een groot obstakel.

Externe link