Naar inhoud springen

Apoidea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 24.132.248.80 (overleg) op 22 feb 2020 om 11:04. (→‎Taxonomie: Nieuwe soort ontdekt zie https://bioone.org/journals/Palaeodiversity/volume-12/issue-1/pale.v13.a1/Discoscapidae-fam-nov-Hymenoptera--Apoidea-a-new-family-of/10.18476/pale.v13.a1.full)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Apoidea
Osmia ribifloris
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Hexapoda (Zespotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hymenoptera (Vliesvleugeligen)
Onderorde:Apocrita
Superfamilie
Apoidea
Latreille, 1802
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Apoidea op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Apoidea is een superfamilie uit de orde vliesvleugeligen (Hymenoptera) waartoe alle bijen en graafwespen, langsteelgraafwespen en kakkerlakkendoders behoren. Alle andere wespen, zoals de veel bekendere plooivleugelwespen en de sluipwespen, behoren tot andere superfamilies. De verschillende bijenfamilies worden wel als aparte groep gezien zonder rang (Apiformes), omdat ze duidelijk van de 4 families van graafwespen (Spheciformes) afwijken. Niet alleen de bouw van bijvoorbeeld de monddelen is wezenlijk anders, een ander belangrijk verschil met vrijwel alle wespen, ook die uit andere superfamilies, is dat bijenlarven gevoerd worden met plantaardig voedsel. Omdat de graafwespen en de bijen dusdanig veel overeenkomsten vertonen dat ze niet tot twee verschillende superfamilies kunnen worden gerekend, wordt de indeling veel gebruikt.

Toch is de tweedeling niet geheel onomstreden; alle moderne bijen (Apiformes) zijn ontstaan uit een familie van graafwespen (Spheciformes). De twee groepen kunnen dus eigenlijk niet naast elkaar worden ingedeeld, omdat de ene groep afstamt van de andere groep (parafyletisch).

Taxonomie

Externe link

noten

  • Michener, C.D. (2000) The Bees of the World. Johns Hopkins University Press; Baltimore, MD. (ook 2004)
Zie de categorie Apoidea van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.