Naar inhoud springen

Appelstroop

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hjvannes (overleg | bijdragen) op 20 dec 2008 om 21:31. (maar volgens dat artikel maakt die fabriek Stroop. Deze verwijzing zou op dat artikel beter op zijn plek zijn.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Brood met appelstroop

Appelstroop is een donkere stroop of gelei gemaakt van appels en suiker. Het wordt vooral als broodbeleg gebruikt, maar doet ook dienst als ingrediënt in recepten voor warme en koude gerechten.

Het maken van appelstroop was oorspronkelijk een manier om appels langdurig te bewaren. De Germanen kenden deze methode al. Zij maakten appelstroop door niet-houdbare appels in brede, ondiepe potten te koken tot alle vocht verdampt was. Wat overbleef was een moes die een suikergehalte kon bereiken van 50%, waardoor de moes langdurig houdbaar werd. Door peren toe te voegen kon een nog hoger suikergehalte worden bereikt[bron?]. Deze moes werd lange tijd gebruikt om maaltijden te zoeten.

Van oudsher staat appelstroop bekend als een goede bron van ijzer. Er bestaat geen eenduidigheid over de herkomst van ijzer in appelstroop. Het een veelgehoorde opvatting dat appelstroop niet van nature rijk is aan ijzer, aangezien appels niet bekend staan om hun ijzergehalte.

Er is getracht dit gehalte te verklaren door bijvoorbeeld te kijken naar het materiaal waarin de stroop is ingekookt. Dit zou een honderdvoudige toename van de hoeveelheid ijzer kunnen betekenen[1], hoewel dit niet per se aan het kookproces hoeft te worden toegeschreven[2]. Appel blootgesteld aan ijzer voor enige duur zou de biologische beschikbaarheid met een à twee orden van grootte verhogen[3].

Volgens deze opvatting nam het ijzergehalte direct enorm af toen vanaf de jaren vijftig andere potten werden gebruikt bij de fabricage. Een aantal fabrikanten zou er toen direct toe zijn overgegaan om ijzer toe te voegen als bestanddeel van de stroop. Hiertegenover staat de opvatting dat ijzer wel degelijk van nature in appelstroop zit, aangezien ook biologische appelstroop ijzer bevat, terwijl biologische producten geen dergelijke toevoegingen mogen bevatten.


Referenties

  1. C.V.Moore, Ser. Haematol. (1965) 6: 1
  2. A.Rosanoff, B.M.Kennedy, Fed. Proc. (1979) 38(3): 454
  3. A.Rosanoff, B.M.Kennedy, Bioavailability of Iron Produced by the Corrosion of Steel in Apples. Journal of Food Science (1982). Geraadpleegd op 2 september 2008.