Aquariumfilter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een aquariumfilter is een technisch hulpmiddel dat het aquariumwater leefbaar probeert te houden voor de aquariumbewoners.

Soorten[bewerken]

Aquariumfilter

Er zijn verschillende soorten filters. Men kan ze onderverdelen in de binnenfilters en de buitenfilters. Men kan de filters ook onderverdelen in de mechanische en de biologische filters. In bijna alle filtersystemen combineert men de mechanische en de biologische werking.

Mechanische filter[bewerken]

Met een mechanische filter haalt men de zichtbare vervuiling uit het water. Dit type filter gaat men gewoonlijk als voorfilter gebruiken. Men plaatst bijvoorbeeld een zeef aan de aanzuiging van de filter. In het filter plaatst men filterwatten en (of) een fijne filterspons om het meeste vuil tegen te houden. Dit gedeelte van de filter moet men dan ook regelmatig schoonmaken.

Biologische filter[bewerken]

Na de mechanische filter krijgt men dan de biologische filter. Hierin gaan dan de bacteriën aan het werk om de onzichtbare vervuiling zo veel mogelijk op te ruimen. Dit gedeelte van de filter kan jaren draaien zonder al te veel onderhoud zodat men de bacteriënflora niet telkens moet storen. Om dit te bereiken is een goed werkend en onderhouden voorfilter zeer belangrijk. Het zijn de bacteriën die het giftig ammoniak (bij PH boven 7) omzetten in zeer giftig nitriet, dat dan vervolgens omgezet worden in het minder giftig nitraat.

Binnenfilters[bewerken]

Een binnenfilter is een filter die in het aquarium geplaatst is. Het grootste nadeel is zijn beperkte afmetingen. Aangezien men deze filter in het aquarium plaatst, gaat het altijd ten koste van nuttige aquariumruimte. Hoe groter deze filter, hoe meer compartimenten ze zal bevatten. Vanaf 3 compartimenten kan men al een minibioloog gaan opbouwen. Aan de ingang (overloop) wordt dan bijvoorbeeld een grove filterspons geplaatst met daarop wat filterwatten. Dit is dan de mechanische filtering. Daarna wordt er wat fijne spons geplaatst, eventueel met nog wat ander filtermateriaal. Dit is dan het biologisch gedeelte van de filter. De mechanische filtering is doorgaans voldoende, als hij maar vaak genoeg schoongemaakt wordt. Maar de biologische werking zal dikwijls onvoldoende zijn, omwille van zijn beperkte afmetingen. Meestal worden dit soort filters aangedreven door een elektrisch pompje. Soms wordt er enkel een luchtpompje met luchtsteentje gebruikt om wat waterstroming door het filtermateriaal te krijgen.

Buitenfilters[bewerken]

Een potfilter

Een buitenfilter is een filter die buiten het aquarium geplaatst is. Men kan hierbij 2 soorten onderscheiden:

  • Potfilters:

Dit zijn filters die met een hevel verbonden zijn met het aquarium. Vroeger waren deze filters cilindervormig, nu zijn er meer en meer rechthoekige modellen op de markt. Het geheel vormt een gesloten circuit. Aangezien de hevel moet kunnen werken moet deze filter altijd een beetje onder het waterniveau van het aquarium opgesteld staan. Zo kan er water in de pot lopen. Dat water wordt dan door de verschillende filterlagen door middel van een elektrische pomp terug in het aquarium gepompt. De mechanische werking is voldoende, maar de biologische werking zal soms nog onvoldoende zijn.

  • Bioloog:
Een biologische buitenfilter; het bovenste gedeelte is een droogfilter

Een bioloog is gewoonlijk een grote glazen bak, die onderverdeeld is in verschillende compartimenten. Gewoonlijk wordt de bioloog onder het aquarium gezet, maar men kan hem net zo goed naast het aquarium plaatsen. Het aquarium moet een overloop hebben. In de meeste gevallen wordt er daarvoor één of meerdere gaten geboord. Dit kan in de bodem zijn of in de zijwand. Als men het in de bodem doet, moet men nog een buis steken die tot het wateroppervlakte reikt. Op die manier krijgt men dus een overloop. Als men nu water in het aquarium (vanuit de bioloog) pompt gaat dit water overlopen in de buis. Dit water laat men dan het eerste vak van de bioloog lopen. In dit vak legt men dan wat grof, makkelijk te reinigen, filtermateriaal. In de volgende vakjes kan men dan allerhande goed filtermateriaal gebruiken, bijvoorbeeld bioballen, filtersponzen, kwartskiezel, lavasteenkorrels, siporax enz. Soms gebruikt men ook nog een droogfilter. In een droogfilter stroomt het water door het filtermateriaal, maar het filtermateriaal zelf ligt niet in het water. Op deze manier kan het water veel zuurstof opnemen.

Werking van een grote bioloog[bewerken]

Een biologische buitenfilter; het water zal hier van links naar rechts stromen

In het eerste vak aan de linkerkant van de foto stroomt het water in de filter. Dit water komt van de overloop uit het aquarium. Als men hierin een zeef wat schuin legt, zal het meeste grof vuil in dit vak blijven. Sommigen leggen hier ook de verwarmer. In het tweede vak komt dan grof, gemakkelijk te verwijderen en uit te wassen filtermateriaal. In het bovenste gedeelte van dit vak kan men dan nog wat filterwatten leggen. Het water zal in dit vak van boven naar onder stromen naar het derde vak. Dit komt doordat het tussenschot tussen vak twee en drie op een twee à drie centimeter van de bodem geplaatst is en de bovenkant drie à vier centimeter hoger geplaatst is dan het vorig tussenschot. Op deze manier gaat het water dan in vak twee naar onder stromen, in vak drie naar boven, in vak vier terug naar onder, enz. In het laatste vak komt dan de pomp, die het water terug in het aquarium pompt. Let ook op de glazen roosters op de bodem. Het is belangrijk om een rooster op zo'n twee centimeter van de bodem te hebben, zo niet slibt het filtermateriaal spoedig dicht ter hoogte van de opening tussenschot/bodem. De vrije ruimte tussen uiteindelijke waterstand in de filter en de totale hoogte van de bioloog is uitermate belangrijk. Deze ruimte moet voldoende zijn om het water op te vangen dat, bij het uitvallen van de pomp, van het aquarium in de filter loopt.