Arbeidsdeskundige

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een arbeidsdeskundige stelt in Nederland vast in hoeverre een werknemer of ZZP'er arbeid kan verrichten. Op basis hiervan wordt besloten of iemand, al dan niet gedeeltelijk, in dienst blijft en/of recht heeft op een WIA-uitkering, of een schadevergoeding van zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daarnaast werken arbeidsdeskundigen bij grote werkgevers, arbodiensten of als zelfstandige, om werkgever en werknemer te ondersteunen in de mogelijkheden van terugkeer naar het eigen of ander werk.

Taken[bewerken]

De arbeidsdeskundige laat zich in zijn onderzoek ondersteunen door een bedrijfsarts. Deze bedrijfsarts brengt de beperkingen en mogelijkheden van een werknemer in kaart via een zogeheten functionele mogelijkhedenlijst (FML). In de FML wordt bijvoorbeeld aangegeven hoeveel de werknemer kan tillen, hoelang hij op een dag kan lopen of zitten, of de werknemer zich kan concentreren en hoelang. De arbeidsdeskundige gaat vervolgens aan de hand hiervan de arbeidsmogelijkheden van een werknemer toepassen op taken en verantwoordelijkheden; vervolgens naar werkzaamheden en handelingen die hierbij verricht moeten worden. Hiervoor gaat de arbeidsdeskundige in gesprek met de werknemer en diens werkgever en heeft overleg met de bedrijfsarts. De arbeidsdeskundige stelt uiteindelijk vast of een werknemer zijn eigen werk nog kan verrichten, eventueel met aanpassingen in de functie of met hulpmiddelen.

Opleiding[bewerken]

Er bestaan post-hbo-opleidingen tot arbeidsdeskundige. Werknemers van het UWV kunnen een interne opleiding volgen tot arbeidsdeskundige die zich o.a. bezighoudt met het vaststellen of mensen in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. Daarnaast zijn er in Nederland nog vier opleidingen tot arbeidsdeskundige.

Na de opleiding kan een arbeidsdeskundige zich laten certificeren bij Hobéon[1], wanneer hij twee jaar aantoonbare praktijkervaring heeft en minimaal een vierjarige hbo-opleiding in de sociale vakken. Ook kan een gecertificeerde arbeidsdeskundige zich inschrijven in het register voor arbeidsdeskundigen van de SRA (Stichting Register Arbeidsdeskundigen).

Het merendeel van de arbeidsdeskundigen in Nederland is aangesloten bij de landelijke beroepsvereniging NVvA, de Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen.

Externe link[bewerken]