Arc de Triomf (Barcelona)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De zuidzijde van de Arc de Triomf

De Arc de Triomf (Spaans: Arco de Triunfo) in Barcelona is een rode bakstenen triomfboog in Neo-Moorse stijl, ontworpen door architect Josep Vilaseca i Casanovas (1848-1910). De boog was destijds de hoofdingang van de Wereldtentoonstelling van 1888 die in het Parc de la Ciutadella gehouden werd. Het bouwwerk staat niet in het park maar er vlakbij, namelijk op het kruispunt van de "Passeig de Lluís Companys" en de Passeig de Sant Joan, bij het metrostation Arc de Triomf.

De boog heeft een hoogte van 30 meter. In tegenstelling tot andere triomfbogen heeft deze geen militair karakter. Aan de zuidzijde is een tafereel te zien waar de verschillende deelnemende landen beloond worden. Aan de noordzijde hoe de stad de verschillende landen ontvangt. Op de smalle zijden staan aan de ene kant landbouw, handel en industrie uitgebeeld en aan de andere zijde wetenschap en kunst. Aan de buitenkant staan aan iedere zijde twee engelen. De ene engel draagt een lauwerkrans en de andere bespeelt de trompet. Boven de vier toegangspoorten zijn de wapenschilden van de provincies van Spanje te vinden.

De Arc de Triomf is een aantal malen als eindpunt van een hardloopwedstrijd gebruikt. De boog werd in 1990 gerestaureerd.

Wapen Barcelona Portaal Barcelona
Zie de categorie Arc de Triomf de Barcelona van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.