Arie Visser (type reddingboot KNRM)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Arie Visser (boot))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Arie Visser op weg naar Vlieland

De Arie Visser is een zogenaamde RIB-reddingboot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De Arie Visser klasse is de grootste klasse van de KNRM. Deze klasse is tot stand gekomen nadat gebleken was dat de Johannes Frederik klasse een te kleine actieradius had, nl. 4,5 uur volle kracht. de Arie Visser kan 16 uur volle kracht varen.

Voortstuwing[bewerken]

De boten worden voortgestuwd door twee MAN-motoren van ieder 1000 pk. Die twee motoren drijven weer twee grote Hamilton-waterjets aan. Er is gekozen voor waterjets omdat deze geen bewegende onderdelen in het water hebben, en dat is een stuk veiliger voor de drenkelingen. De twee motoren brengen de boot naar een topsnelheid van 32 knopen, zo'n 63 kilometer per uur.

Zelfrichtend[bewerken]

Omdat de Arie Visserklasse een all-weather-reddingboot is, bestaat er de kans dat ze moet uitvaren bij zeer slecht weer. Bij zulk weer lopen de schepen het risico te kapseizen. De schepen zijn echter op een zodanige manier ontworpen dat ze "vanzelf" weer terug kantelen in hun normale positie, ze zijn 'zelfrichtend'. Dit is mogelijk doordat het stuurhuis fungeert als een grote luchtkamer, daarbij bevinden de motoren en tanks zich onder in het schip. Wanneer zo'n schip kapseist komt het zwaartepunt van het schip boven de waterlijn te liggen waardoor het terugkantelt. Kapseizen op zich komt zelden voor, er is slecht één schip in deze klasse daadwerkelijk gekapseisd, de Anna Margaretha van station Ameland kantelde op 1 november 2006 in zeer zwaar weer.

Specificaties[bewerken]

Lengte 18,8 meter
Breedte 6,1 meter
Diepgang 1,03 meter
Vermogen 2 * 1000 pk
Snelheid 32 knopen
Gereddencapaciteit 120
Bemanning 6

Boten in de serie[bewerken]

Naam Thuishaven Jaar indienststelling
Arie Visser West-Terschelling 1999
Koning Willem 1 Schiermonnikoog 1999
Zeemanshoop Breskens 2000
Koopmansdank Neeltje Jans 2001
Koos van Messel IJmuiden 2003
Anna Margaretha Ballumerbocht (Ameland) 2004
Jeanine Parqui Hoek van Holland 2006
Joke Dijkstra Den Helder 2007
Kitty Roosmale Nepveu Scheveningen 2008
Antoinette Stellendam 2009