Armband

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een armband is een sieraad dat om de arm (met name om de pols) wordt gedragen. De naam wordt ook gebruikt voor een stuk stof dat ter onderscheiding om de bovenarm wordt gedragen.

Als sieraad[bewerken]

Antieke Perzische armband
Armband, gedragen door een hoofdman in Indonesië

Een vergelijkbaar sieraad om de hals heet een halsketting of collier. Een vergelijkbaar sieraad om de enkel heet een enkelband — meestal aangeduid met het verkleinwoord enkelbandje, ter onderscheiding met een enkelband voor elektronisch huisarrest.

Armbanden kunnen veel vormen hebben. Ze kunnen gemaakt zijn van kralen, van zilver, goud, staal, koper, hout, plastic, maar ook van eenvoudige materialen, zoals een paar draadjes wol.

Bijzondere soorten armbanden zijn de bedelarmband en de slavenarmband. In 2004 en 2005 werd het dragen van armbandjes van gekleurd rubber populair. Deze armbandjes geven aan dat de drager betrokken is bij een of ander goed doel. De eerste die hiermee kwam was Lance Armstrong met de gele Livestrong-armbandjes voor de kankerbestrijding.

Een andere soort van armbandjes zij de zogenaamde spikes. Deze worden vooral gedragen in de metal en de gothic cultuur.

Als kenteken[bewerken]

Armbanden worden ook gebruikt om een bijzondere functie van de drager duidelijk kenbaar te maken. Een paar voorbeelden:

  • Hospikken of leden van de militaire politie dragen een armband om hen van de gewone manschappen te kunnen onderscheiden.
  • Belgische politieagenten in burgerkleding (bijvoorbeeld de recherche) dragen een rode armband om zich te identificeren wanneer zij hun bevoegdheden gebruiken.
  • De aanvoerder van een sportteam is vaak aan een armband herkenbaar.

Daarnaast werden armbanden ook vaak gebruikt om aan te geven dat de drager lid was van een bepaalde politieke beweging, en geeft een zwarte armband vaak aan dat de drager ervan in rouw is.