Arteria sacralis mediana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Arteria sacralis mediana
Slagader
Sagittale doorsnede van het bekken waarin aorta abdominalis met vertakkingen. De arteria sacralis mediana (middle sacral) is onderaan zichtbaar tussen de beide arteriae iliacae communes.
Gegevens
  Oorsprong aorta abdominalis
Naslagwerken
Gray's Anatomy 154,613
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De arteria sacralis mediana[1] of is een slagader die ontstaat uit de aorta abdominalis. De vertakking ontstaat aan de achterkant van de aorta, vlak voor de splitsing in de beide arteriae iliacae communes.

Verloop[bewerken | brontekst bewerken]

De arteria sacralis mediana is een klein bloedvat. De slagader loopt recht naar beneden, voor de wervellichamen L4 en L5 (de laatste twee lendenwervels) en het heiligbeen (os sacrum) en staartbeen (os coccygis). Ter hoogte van L5 ontstaan vertakkingen die een netwerk vormen met takken van de arteria iliolumbaris, ter hoogte van het heiligbeen gebeurt dit met takken van de arteriae sacrales laterales. Ook lopen er vertakkingen door de foramina sacralia anteriora, de openingen aan de zijkanten van het heiligbeen. De slagader eindigt bij het glomus coccygicum, een klier bij het staartbeen. Vanaf dit punt ontstaan er vertakkingen naar de achterzijde van de endeldarm (rectum).