Arteveldetoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
KBC Arteveldetoren
KBC Arteveldetoren
KBC Arteveldetoren
Locatie Kortrijksesteenweg 1100
9051 Sint-Denijs-Westrem
(The Loop)
Huidig gebruik Kantoorruimten
Start bouw 2010
Bouw gereed 2012
Hoogte tot top 118,5 m
Overig
Verdiepingen 27
Architect Jaspers-Eyers & Partners, Brussel
Eigenaar KBC
Aannemer De Paepe Group & C.I.T. Blaton
Projectontwikkelaar nv Stasimo & De Paepe Group
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Arteveldetoren (officieel: KBC Arteveldetoren) is een kantoorgebouw in de Belgische stad Gent. De toren is met zijn 118,5 meter meteen het hoogste gebouw van Gent en het hoogste kantoorgebouw van het Vlaamse Gewest. Hij wordt de regionale hoofdzetel van bank-verzekeraar KBC. De eerste spadesteek kwam er in maart 2010, het hoogste punt werd begin juli 2011 bereikt. Het gebouw werd officieel ingehuldigd op 20 april 2012.

Naam[bewerken]

De projectontwikkelaar gaf het bouwsel de (tijdelijke) naam MG-toren mee. Deze letters verwezen naar initialen van de voornamen van de twee kinderen, Margaux en Guillaume, van de projectontwikkelaar.[1] In december 2010 kreeg de toren haar definitieve naam, KBC Arteveldetoren. Enerzijds refererend aan KBC, de bank die de toren zal betrekken, anderzijds aan de historische Gentse figuur Jacob van Artevelde. De naam is het resultaat van een personeelsraadpleging. De door de directie geselecteerde naam "Arteveldetoren" werd door verschillende mensen voorgesteld, waardoor men de ondeelbare prijs (een ballonvlucht) door het lot liet toewijzen aan Paul Aelbrecht [bron?].

Kantoren[bewerken]

De Arteveldetoren is de symbolische toegangspoort van het nieuwe stadsproject The Loop (die de locatie van het oude vliegveld Sint-Denijs-Westrem moet omvormen tot een bruisend stadsdeel). Hij staat in de Gentse deelgemeente Sint-Denijs-Westrem, nabij de afrit van de E40, de B402, de Kortrijksesteenweg en het beurscomplex Flanders Expo.

De opdrachtgevers zijn de nv Stasimo en De Paepe Group en de architecten zijn Jaspers-Eyers & Partners uit Brussel. De toren is 118,5 meter hoog en telt 27 verdiepingen, goed voor 20.800 vierkante meter kantoor. De bank-verzekeraar KBC centraliseert er zijn diensten die voorheen verspreid in Gent gevestigd waren: Kouterdreef, Kortrijksesteenweg, Bellevue, Zuiderpoort en Vormingscentrum Merelbeke. De vestiging op de Kouter blijft bestaan.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]