Arti Legi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arti Legi
Voorgevel, tekening uit een publicatie d.d. 1858
Voorgevel, tekening uit een publicatie d.d. 1858
Locatie
Locatie Markt (voorzijde) Zeugstraat (achterzijde)
Status en tijdlijn
Oorspr. functie kantongerecht en stadstekenschool
Huidig gebruik culturele doeleinden
Start bouw 1853
Bouw gereed 1855
Bouwinfo
Architect Willem Cornelis van Goor
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 16855
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Arti Legi is een gebouw gelegen aan de Markt van de Nederlandse stad Gouda, dat huisvesting bood aan de stadstekenschool (Arti) en het kantongerecht (Legi).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw dateert uit 1855 en is ontworpen door de architect Willem Cornelis van Goor. Op deze plaats stond de Grote School, de voorloper van de Latijnse school. In de 15 en 16e eeuw werd hier, onder verantwoordelijkheid van het stadsbestuur, onderwijs gegeven. Desiderius Erasmus bezocht van 1473 tot 1478, vanaf zijn vierde jaar, deze school. In 1573 verhuisde de school naar de vrijgekomen gebouwen van het Cellenbroedersconvent aan de Groeneweg. Het gebouw aan de Markt kreeg daarna aanvankelijk de bestemming van artilleriemagazijn. Vanaf 1611 werd het gebouw omgevormd tot een boterhuis, waar naast boter ook hennep, kaas en manden werden verhandeld.

In 1855 werden in het nieuwe gebouw op de benedenverdieping het kantongerecht en op de bovenverdieping de stadstekenschool gevestigd. In 1874 werd ook de voorloper van het Goudse Museum, het Museum van Oudheden, in dit pand ondergebracht. Voor de tekenzaal werd een nieuw gebouw neergezet achter Arti Legi en grenzend aan het water van de Zeugstraat. In dit gebouw werd ook de stadsmuziekzaal ondergebracht. In de loop van de 20e eeuw verlieten de oorspronkelijke gebruikers het pand. Hun plek werd ingenomen door onder andere het plaatselijke VVV-kantoor, dat in 2010 verhuisde naar de Lange Tiendeweg, en een politiepost.

Het gebouw werd in 2012 gerestaureerd en vervult sindsdien weer een culturele functie.[1] Zo werd er in 2014 het werk van Jan van der Kooi geëxposeerd;[2][3] onder andere Prinses Beatrix bezocht deze tentoonstelling.[4]


Zie de categorie Arti Legi (Gouda) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.