Ascites (medisch)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Buikwaterzucht
Ascites
ernstige ascites als gevolg van leverfalen.
ernstige ascites als gevolg van leverfalen.
Coderingen
ICD-10 R18
ICD-9 789.5
DiseasesDB 943
eMedicine ped/2927med/173
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Ascites (buikwaterzucht of waterbuik) is de medische term voor het aanwezig zijn van vocht in de peritoneale holte in de buik. Ascites geeft opzwelling van de buik en is altijd pathologisch. De ontstaanswijze van de twee vormen exsudatief en transudatief is verschillend.

Symptomen[bewerken]

Ascites laat een gezwollen buik zien. In een vergevorderd stadium zijn alle plooien in de buik verstreken, puilt de navel enigszins uit en staat de huid strak. Bij percussie, het kloppen of tikken tegen de buitenkant van het lichaam, kan men een zogenaamde 'shifting dullness' aantreffen. Dit wordt verklaard door het vocht in de buik enerzijds en de lucht en gassen in de darmen anderzijds. Gaat men in de flank percuteren, dan zit daar vocht. Als de patiënt op zijn zij gaat liggen en men percuteert wederom in de flank, dan merkt men dat er een wisselende tympanie te horen valt.

Exsudatieve ascites[bewerken]

Bij exsudatieve ascites is het buikvocht eiwitrijk. De oorzaak is meestal kanker of ontstekingen. Bij de vrouw is eierstokkanker (ovariumcarcinoom) een belangrijke oorzaak. Alle ontstekingen binnen de buikvliezen (peritoneum) kunnen ascites veroorzaken.

Transudatieve ascites[bewerken]

Transudatieve ascites duidt meestal op een verhoging van de druk in de poortader (portale hypertensie), waardoor vocht uit het vaatstelsel treedt. Dit treedt vaak op door levercirrose, door trombose in de poortader (vena portae hepatis) of door rechter hartfalen. Een andere mogelijke oorzaak is stuwing veroorzaakt door levermetastasen of door een primaire tumor in de lever.

Behandeling[bewerken]

De behandeling van ascites bestaat uit het wegnemen van de oorzaak. Als dit niet of niet goed mogelijk is kan de ascites gedraineerd worden door middel van het inbrengen van een drain. Tevens kan men trachten diuretica (plaspillen) te geven om zodoende het evenwicht te herstellen.

Ascites drainage