Aselect

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Aselect is een term uit de wiskunde, meer specifiek de statistiek, met de betekenis: 'volkomen bepaald door het toeval'. Het houdt in dat bij trekking van een element uit een populatie (zoals een verzameling getallen of personen), ieder element in die verzameling evenveel kans maakt te worden getrokken. De uitkomst van een aselecte trekking is daardoor onvoorspelbaar, niet reproduceerbaar en in een lange reeks van trekkingen bestaat geen regelmaat of patroon, en komt elk mogelijk element uit de populatie ongeveer even vaak voor.

Nederlandstalige synoniemen voor aselect zijn: random, lukraak, willekeurig, blindelings. Random is een leenwoord uit het Engels in de Woordenlijst Nederlandse Taal (in boekvorm: het Groene Boekje).

Pseudo-aselect[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel men voor toepassingen zoals geluksspelen "echte" aselecte trekkingen wenst, is het soms ook gewenst, of kan worden volstaan, met zogenaamde pseudo-aselecte trekkingen. Die produceren rijen getallen die wat criteria betreft nauwelijks van "echte" aselect getrokken getallen te onderscheiden zijn, maar desondanks toch reproduceerbaar zijn. Een pseudo-aselect getal is dus niet aselect, maar lijkt dat wel te zijn. De 'random'-generator (toevalsgenerator), zoals die in veel computers voorkomt, is meestal strikt genomen slechts pseudo-aselect.