Associació de Municipis per la Independència

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Associació de Municipis per la Independència
AMI

Vereniging van gemeenten voor onafhankelijkheid

Ontstaansdatum 14 december 2011
Voorzitter Josep Maria Vila d'Abadal
Algemeen-secretaris Josep Manel Ximenis
Land Catalonië Catalonië (Spanje)
Ledenaantal 715 gemeenten
Website AMI

De Associació de Municipis per la Independència (AMI) ofwel de Vereniging van Gemeenten voor de Onafhankelijkheid is een vereniging in autonome regio Catalonië (Spanje). Het is een groepering van gemeenten en andere lokale besturen die voorstander zijn van de onafhankelijkheid van Catalonië. De vereniging werd op 14 december 2011 officieel, in aanwezigheid van 156 burgemeesters opgericht.[1]

De AMI is zeer snel gegroeid. Op 15 juli 2015 hadden zich al 715 gemeenten (op een totaal van 948) aangesloten. Toen in juli 2015 beslist werd ook andere lokale besturen als lid toe te laten volgden spoedig 30 comarca's, het provinciebestuur van Lleida en 6 deelgemeenten.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste stappen werden gezet op 8 september 2011 door de gemeenteraad van Arenys de Munt[2][3], na een voorstel van de burgemeester van Vic, Josep Maria Vila d'Abadal i Serra, Convergència i Unió (CiU).[4] In Arenys de Munt werd het voorstel gesteund door de Candidatura d'Unitat Popular (CUP), CiU en ERC, de socialisten van de PSC onthielden zich en de Partit Popular stemde tegen.[5] De gemeenteraad van Vic volgde twee dagen later, waarbij de PSC zich onthield en extreem rechts (Plataforma per Catalunya (PxC) tegenstemde.[6]

Het project is een uitloper van de onofficiële referenda die verschillende gemeenten, na een eerste initiatief van Arenys de Munt vanaf september 2009 georganiseerd hadden, ondanks de sterke tegenkanting van de hogere besturen. Die referenda waren een reactie op de vele amendementen waarmee het Constitutioneel hof het nieuwe Catalaanse autonomiestatuut uit 2006, dat het regionale Parlement met een grote meerderheid had goedgekeurd, ingeperkt had. Het gebrek aan compromisbereidheid uit Madrid heeft de catalanistische beweging de laatste tijd geradicaliseerd. In plaats van hervormingen binnen het bestaande systeem gaan steeds meer stemmen op voor onafhankelijkheid.[7] Zelfs de voorzichtige reformist en voormalige president, Jordi Pujol i Soley heeft zijn opinie veranderd.[8] De eerder genoemde burgemeester van Vic en zijn collega van El Port de la Selva, Josep Maria Cervera i Pinart, zijn de drijvende krachten achter de actie.

Een bord aan de ingang van Vilablareix

Op 10 mei 2012 kwam het tot een anekdotische strijd tussen het regionale Ministerie van ruimtelijke ordening en duurzame ontwikkeling die aan het gemeentebestuur van Vilablareix beval de vermelding "lid van de AMI" op de naamborden bij de ingang van de gemeente te verwijderen, aangezien deze borden "eigendom van de Generalitat" waren. De burgemeester, Lluís Miquel Recoder i Miralles heeft geweigerd en daarbij de volle steun van honderden collega's uit de AMI gekregen.[9].

In samenwerking met de werkgeversvereniging Cercle Català de Negocis organiseert AMI conferenties om te informeren over de economische voordelen van een nieuwe staatsstructuur.[10] Op 10 juli 2012 heeft AMI met Òmnium Cultural een akkoord gesloten waarbij ze afgesproken hebben hun krachten te bundelen om steun de krijgen voor een algemeen referendum voor te onafhankelijkheid.[11] Samen zijn ze zeer actief in de Assemblea Nacional Catalana voor de mobilisatie voor de betoging die op de Catalaanse nationale feestdag op 11 september 2012, die tot nu toe de grootste uit de geschiedenis van Catalonië geworden is.[12][13] Na het Akkoord over de volksraadpleging in het Catalaanse Parlement van 12 december 2013 heeft het merendeel van de leden van de vereniging zijn steun aan het initiatief betuigd.[14]

Externe links[bewerken]

Een volledige en regelmatig geactualiseerde ledenlijst bevindt zich op de officiële webpagina van de vereniging.

Bronnen[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. "El Ple Municipal aprova la proposta de crear una associació per promoure el Dret a Decidir de Catalunya", Vic, Web van het gemeentebestuur, 12 september 2011 (vert.: "De voltallige gemeenteraad keurt het voorstel ter oprichting van een vereniging voor het Recht in Catalonië zelf te beslissen.")
 2. "Acta del ple de l’Ajuntament d’Arenys de Munt del 8 de setembre de 2011, en el que es va aprovar l’adhesió d’aquest municipi a l’Associació de Municipis per la Independència"
 3. Notícia "Arenys de Munt, el primer participant a l'associació 'Municipis per la independència'" op de officiële webpagina van het gemeentebestuur van Arenys de Munt]
 4. "Vila d'Abadal crearà l'associació de municipis per la independència" in: Nació Digital, 19 juni 2011
 5. E. Ferran, "Arenys de Munt s'uneix a treballar per la independència" in: El Punt Avui, 10 september 2011]
 6. Oriol March, "L'ajuntament de Vic posa en marxa l'associació de municipis per la independència" in Ara 12 september 2011
 7. Núria López, "Els pobles "exclosos" de la constitució s'uniran en una associació a la tardor" in El Punt Avui, 15 augustus 2011, blz.4
 8. "Jordi Pujol: “Tot l'aparell de l'Estat està mobilitzat contra Catalunya”" in El Punt Avui, 2 september 2012 (vert.: Jordi Pujo: "Heel het staatsapparaat mobiliseert zich tegen Catalonië)
 9. "El Govern obliga Vilablareix a retirar un rètol independentista", in Llibertat.cat , 11 mei 2012
 10. L'AMI i el Cercle Català de Negocis preparen unes conferències sobre la viabilitat de la independència», AMI, 18 juli 2012 (vert.: AMI en CCN organiseren een reeks conferenties over de leefbaarheid van de onafhankelijkheid.)
 11. "Òmnium Cultural es compromet a coŀlaborar amb l’AMI", persbericht van AMI van 10 juli 2012
 12. Rosa M. Bravo, "“La independència és un fi ineludible” L'alcalde de Collbató defensa que l'adhesió a l'AMI formalitza “l'estat anímic dels catalans”, ferits per les pressions polítiques" in: El Punt Avui, 6 september 2012 (vert.: "«De onafhankelijkheid is een doel waaraan we niet meer onderuit komen»" De burgemeester van Collbató getuigt dat het lidmaatschap van AMI een uitdrukking van de gevoelens van de bevolking is, die door de politieke druk gekwetst is.)
 13. Óscar Palau, "Sense precedents. La manifestació de la Diada batrà el rècord d'autocars que mai ha rebut Barcelona, i les expectatives d'assistència són espectaculars, in: El Punt Avui, 6 september 2012 (vert: "Zonder precedent. De betoging voor de Diada, zal alle records breken van het aantal touringcars die ooit op één dag naar Barcelona gereden zijn.)
 14. “Mapa interactiu dels municipis catalans que donen suport a la consulta“, El Periódico, 3 januari 2014