Asystolie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Asystolie
Twee slagen sinusritme, gevolgd door asystolie
Coderingen
ICD-10 I46
ICD-9 427.5
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Asystolie is het ontbreken van elektrische activiteit van het hart. Hierbij staat het hart ook altijd stil. Als er nog wel sprake is van atriale (vanuit de boezems) activiteit (p-toppen), noemen we dit een primaire asystolie. Als er geen atriale (boezems) en ventriculaire (kamers) activiteit meer plaatsvindt, noemen we dit een secundaire asystolie.

Een asystolie laat een rechte streep (flatliner) zien op een elektrocardiogram of bewakingsmonitor. Het gevolg is een circulatiestilstand.

Behandeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het is van belang om direct te beginnen met hartmassage en beademing. Ook kan er adrenaline worden toegediend, later eventueel atropine.[1] Ondertussen moet worden geprobeerd de onderliggende oorzaak te vinden en te verhelpen.

Bij een asystolie heeft defibrillatie geen zin. Reanimatie terwijl de onderliggende oorzaak verholpen wordt, is de aangewezen behandeling. Als eerste moeten een extreme bradycardie en fijnmazig ventrikelfibrilleren worden uitgesloten.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In speelfilms waarbij een reanimatie in beeld wordt gebracht is vaak een asystolie op de monitor te zien, terwijl er dan wel gedefibrileerd wordt (bv in de film Flatliners). Dit is dus medisch onjuist.
  • Bij een loszittende ecg-elektrode komt ook een streep in beeld.