Auditieve cortex

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Auditieve cortex
primaire 41 en secundaire 42 gehoorschors
Synoniemen
Nederlands akoestische cortex[1]
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De auditieve cortex[2] of gehoorschors[1][2] is het deel van de temporale kwab waar geluidstrillingen worden verwerkt. De gehoorschors bevindt zich in de hersenwindingen van Heschl, in de gyri temporales transversi. Dit zijn kleine schuinverlopende verhevendheden aan de bovenkant van de gyrus temporalis superior, aan de binnenkant van de fissura lateralis.

De gehoorschors kan onderverdeeld worden in de primaire en secundaire gehoorschors. Deze gebieden worden als AI, met de A voor auditief, en AII aangeduid. In de veel gebruikte hersenkaart van Korbinian Brodmann, met daarin de gebieden van Brodmann, komen de primaire en secundaire gehoorschors ongeveer overeen met gebied 41, area temporalis transversa interna, en gebied 42, area temporalis transversa externa.

Geluidsprikkels worden vanuit het slakkenhuis, het Cochlea, in het binnenoor via de colliculi inferiores, het corpus geniculatum mediale in de thalamus en na heel veel bewerkingen naar de gehoorschors doorgeleid.

Geluid wordt tonotoop in de primaire gehoorschors vastgelegd. Dit wil zeggen dat specifieke gebieden hierin corresponderen met verschillende frequenties van het geluid.

Taalgebieden in de hersenen
 auditieve cortex