Auditieve cortex

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Primaire (41) en secundaire (42) gehoorschors

De auditieve cortex,[1] gehoorschors[2][1] of akoestische cortex[2] is het deel van de temporale kwab waar geluidsprikkels worden verwerkt. De gehoorschors bevindt zich in de winding(en) van Heschl (gyri temporales transversi). Dit zijn kleine schuinverlopende verhevendheden aan de bovenkant van de gyrus temporalis superior, aan de binnenkant van de fissura lateralis.

De gehoorschors kan onderverdeeld worden in de primaire en secundaire gehoorschors. Deze gebieden worden respectievelijk aangeduid als AI (A=auditief) en AII. In de veel gebruikte hersenkaart van Korbinian Brodmann komt de primaire en secundaire gehoorschors ongeveer overeen met area 41 (area temporalis transversa interna) en area 42 (area temporalis transversa externa).

Geluidsprikkels worden vanuit de cochlea (slakkenhuis) in het binnenoor via de colliculi inferiores, het corpus geniculatum mediale in de thalamus doorgeleid naar de gehoorschors na talloze tussentijdse bewerkingen.

Geluid is tonotoop gerepresenteerd in de primaire gehoorschors. Dit wil zeggen dat specifieke gebieden hierin corresponderen met verschillende frequenties van het geluid.

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. a b Friedbichler, M., Friedbichler, I. & Eerenbeemt, A.M.M. van den (2009). Pinkhof Medisch Engels. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
  2. a b Kahle, W., Steen, F.J. van der & Steen, J.C. van der (1996). Sesam Atlas van de anatomie. Deel 3: Zenuwstelsel en zintuigen. (13e druk). Baarn: Bosch & Keuning.