Australische parlementsverkiezingen 2016

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Australische parlementsverkiezingen
Datum 2 juli 2016
Land Vlag van Australië Australië
Te verdelen zetels 150 (Huis) + 76 (Senaat)
Nieuwe minister-president Malcolm Turnbull
Vorige minister-president Malcolm Turnbull
Opvolging verkiezingen
2013    
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Op 2 juli 2016 werden in Australië federale parlementsverkiezingen gehouden. De zittende eerste minister is Malcolm Turnbull, van de centrumrechtse liberaal-nationale coalitie.

Het parlement werd ontbonden op 9 mei 2016; de eerste dubbele ontbinding (double dissolution) sinds de verkiezingen van 1987. Daardoor wordt de Senaat volledig hernieuwd in plaats van gedeeltelijk.

Achtergrond[bewerken]

Bij de verkiezingen van 2013 behaalde de liberaal-nationale coalitie een grote overwinning en versloeg zo de zittende Labor-regering van Kevin Rudd. Er werd een regering gevormd met Tony Abbott als eerste minister. Zijn leiderschap werd aangevochten door de meer gematigde Malcolm Turnbull, die de interne partijverkiezing won op 14 september 2015 en dus de nieuwe eerste minister werd. Hun partij steeg vervolgens in de peilingen.

Peilingen[bewerken]

Resultaat[bewerken]

Huis van Afgevaardigden

De Australian Labor Party won 69 zetels in het Huis van Afgevaardigden, een winst van 14. De liberaal-nationale coalitie won er 76 en verloor dus 14 zetels. 76 is net genoeg voor een meerderheid in het 150-koppige Huis. Het definitieve resultaat bleef echter een tijd onduidelijk, maar uiteindelijk kon de zittende regering van Malcolm Turnbull aan de macht blijven. Het aantal crossbenchers bleef gelijk op vijf.

Senaat

In de Senaat kreeg Labor er één zetel bij terwijl de coalitie er drie verloor. Het aantal crossbenchers ging er dus met twee op vooruit naar 20, waardoor de regering negen in plaats van voordien zes extra stemmen nodig heeft voor een meerderheid.