Avenger (boek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Wreker
Oorspronkelijke titel Avenger
Auteur(s) Frederick Forsyth
Uitgever Zwarte Beertjes
Uitgegeven 6-dec-2008
Oorspronkelijk uitgegeven 2003
Pagina's 288
Grootte en
gewicht
175 x 114 x 22 mm 191gr
ISBN-code 9789046113226
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Avenger (de Wreker) is een thriller van de schrijver Frederick Forsyth die uitkwam in september 2003.

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Calvin Dexter, de hoofdpersoon, wordt advocaat na als bouwvakker te hebben gewerkt en als "tunnelrat" in de oorlog in Vietnam te hebben gediend. Zijn dochter wordt geschaakt door een loverboy, en overlijdt aan zware mishandeling in een bordeel. Hij neemt wraak op de seksbende met behulp van zijn kennis uit het leger, en verhuurt zichzelf sindsdien sporadisch als "wreker" om "klussen" op te knappen.

Een Canadese mijnmagnaat huurt de Wreker in. Zijn kleinzoon is namelijk in Bosnië vermoord door de Servische militieleider Zoran Zilic, bendeleider, gangsterbaas en vertrouweling van Milosevic. De jongen verrichtte in Bosnië humanitair werk voor een stichting, liep de Servische paramilitairen tegen het lijf, en werd vervolgens vermoord samen met een aantal Bosnische kinderen. De Canadees wil dat de moordenaar van zijn kleinzoon voor de rechter wordt gebracht.

Cal Dexter gaat op zoek naar Zilic, die vlak voor de val van Milosevic naar het (fictieve) Zuid-Amerikaanse staatje San Martin is gevlucht. Daar geniet hij op een ranch een rustig leven onder bescherming van de CIA. De CIA, geleid door Paul Devereaux III, wil via hem namelijk niemand minder dan Osama bin Laden in de val lokken. Zilic zou een afgezant van Al Qaida op 20 september 2001 in Peshawar moeten ontmoeten waar hij een hoeveelheid uit Joegoslavië gestolen splijtstof zou verkopen. Daar zou hij tijdens de onderhandelingen ineens een hogere prijs moeten eisen, waarover de afgezant zou moeten communiceren met Bin Laden. Het mobiele signaal zou vervolgens getraceerd worden en een kruisraket zou naar die plaats worden afgevuurd om Bin Laden te doden. Devereaux walgt persoonlijk van Zilic maar ziet Bin Laden als een grotere dreiging. In zijn Jezuiten-filosofie is het acceptabel een klein kwaad te accepteren voor een groter goed, en is een preventieve aanval om een gevaar te stoppen gerechtvaardigd. Wanneer hij lucht krijgt van Dexters plannen besluit hij dat Dexter moet worden tegengehouden. Hij belast zijn rechterhand met de taak Zilic te beschermen.

Via misleidende technieken weet Dexter toch de ranch binnen te dringen en zelfs Zilic in zijn eigen vliegtuig te ontvoeren naar de Verenigde Staten. Het blijkt dat de CIA-agent die Devereaux had gestuurd om Zilic te bewaken in feite Calvin had getipt omdat hij eveneens een "tunnelrat" in Vietnam was en dus een oude strijdmakker van Dexter. Devereaux komt hier niet achter en vraagt zich aan het boek vertwijfeld af hoe een enkele man zijn meesterplan zo vakkundig in de war kon hebben geschopt.

Het boek eindigt op 10 september 2001. Hiermee wordt gehint dat Devereux zijn meesterplan al vanaf het begin tot mislukken was bedoeld omdat hij zelf door Bin Laden om de tuin was geleid: de zogenaamde aankoop was door Al Qaida opgezet als afleidingsmanouvre om hun werkelijke plan, de aanslagen van 11 september 2001, te maskeren.