Avitus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor het gelijknamige geslacht, zie Avitus (geslacht).
Avitus
Avitus op een tremissis.
Geboortedatum ca. 395
Sterfdatum 17 oktober 456
Periode 455-456
Voorganger Petronius Maximus
Opvolger Majorianus
Staatsvorm dominaat
Persoonlijke gegevens
Naam als keizer Marcus Maecilius Flavius Eparchius Avitus
Romeinse keizers
Portaal  Portaalicoon   Romeinse Rijk

Marcus Maecilius Flavius Eparchius Avitus (c. 395 - 456) was West-Romeins keizer van 9 juli 455 tot 17 oktober 456.

Avitus werd geboren uit een Gallo-Romeinse senatorenfamilie. Zijn dochter Papianilla trouwde met Sidonius Apollinaris. Zijn kleinzoon was de dichter Avitus van Vienne.

Opkomst en ondergang[bewerken | brontekst bewerken]

In 439 was Avitus Praefectus praetorio van de Prefectuur Gallia. Samen met zijn vriend Theodorik II, koning van de Visigoten, vocht hij tegen de Hunnen tijdens de Slag op de Catalaunische Velden. Hij stond hoog aangeschreven bij magister militum Flavius Aëtius. Na de moord op Aëtius werd hij door keizer Petronius Maximus benoemd tot Magister militum. Hij was aan Theodoriks hof in Toulouse toen Geiseric de hoofdstad Rome binnenviel en 14 dagen plunderde, waarmee Petronius Maximus' regering ten einde kwam. Theodorik spoorde Avitus aan de keizerskroon voor zich op te eisen en aldus gebeurde ten overstaan van de Gallo-Romeinse senatoren. Op 9 juli 455, werd hij door de soldaten tot keizer uitgeroepen en hij arriveerde te Rome in september. Zijn titel werd door de Oost-Romeinse keizer Marcianus niet erkend. Ook spanden twee invloedrijke generaals uit het leger (Ricimer en Maiorianus) heimelijk tegen hem samen.

Avitus trof voorbereidingen om tegen de Vandalen te strijden, doch deze oorlog verliep voor hem teleurstellend. In 456 blokkeerden de Vandalen met hun vloot Rome, zodat de voedselvoorziening van de stad gevaar liep. Avitus die nooit erg geliefd werd bij het volk, kwam steeds meer in de problemen. Toen hij ook nog eens over te weinig liquide middelen beschikte om de soldij van zijn soldaten te betalen brak er een opstand uit bij het leger, geleid door Ricimer en Maiorianus. Hij kwam ten val en vluchtte naar Arles. Daar schraapte hij wat troepen bijeen en keerde terug naar Italië. Hij werd echter verslagen bij Placentia (Piacenza), en gevangengenomen. Hij werd gespaard en bisschop van Placentia gemaakt op 17 of 18 oktober 456; niet zeker van zijn leven, vluchtte hij naar Gallië en stierf onderweg.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Avitus van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.