Aware

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Aware is de naam van een alarmeringssysteem dat in Nederland gebruikt wordt ter bestrijding van huiselijk geweld. De naam van het systeem is een afkorting voor Abused Women's Active Response Emergency.[1] Het systeem wordt vooral gebruikt om vrouwen te beschermen tegen dreigend geweld van (ex-)partners. Vrouwen die bedreigd worden door (ex-)partners kunnen deelnemen aan dit systeem. Ze krijgen dan een speciaal apparaat (een aware-kastje) waarmee ze met een enkele druk op de knop de politie waarschuwen. De politie krijgt dan een alarmmelding waarbij alle belangrijke gegevens gegevens, zoals de NAW-gegevens van de bedreigde persoon, de bedreiger en achtergronden direct bekend zijn. De politie handelt een dergelijke aware-melding met hoge prioriteit af volgens een vast protocol en gaat direct naar de locatie van de bedreigde persoon.[2] Dit kan ofwel het huisadres van de bedreigde persoon zijn of de locatie van het 'aware-kastje' dat in de alarmmelding is meegestuurd middels een ingebouwde gps-ontvanger.

Ervaringen met het systeem zijn over het algemeen positief,[3] maar het systeem is niet in alle gemeenten in Nederland beschikbaar. Volgens een onderzoek van de NOS is het systeem in 40% van de Nederlandse gemeentes niet beschikbaar.[4] De Raad van Hoofdcommissarissen pleit voor landelijke invoering, maar elke gemeente is zelf verantwoordelijk voor uitvoering van de politietaken.

Tijdens het Vragenuurtje van de Tweede Kamer van 14 september 2010 heeft de Tweede Kamer vragen gesteld aan de regering over de beschikbaarheid en de mogelijkheden van de regering om de gemeentes te dwingen het systeem landelijk in te voeren.[5]

Bronnen en referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Bron: VNG uitgave Draaiboek Aware, pagina 17, PDF document, downloaded 14 september 2010
  2. Website Huiselijk geweld over het Draaiboek Aware, bezocht 14 september 2010
  3. Huiselijk geweld Tot hier en niet verder, effectiviteit van Aware, bezocht 14 september 2010
  4. NOS website Awaresysteem overal invoeren, bezocht 14 september 2010
  5. website Uitzendinggemist.nl Vragenuurtje 14 september 2010, bekeken 14 september 2010