Heathrow Airport Holdings

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf BAA)
Ga naar: navigatie, zoeken
BAA
Terminal 5 London Heathrow Airport
Oprichting 1985
Sleutelfiguren Colin Matthews (CEO)
Hoofdkantoor Londen, Engeland
Werknemers 13.000
Producten Exploiteren van Vliegvelden
Omzet Gestegen £ 2,567 miljard (2008)
Winst Gestegen £ 435 miljoen (2008)
Website [1]
Portaal  Portaalicoon   Economie

BAA of BAA Airports Ltd. is de eigenaar en exploitant van vijf vliegvelden in het Verenigd Koninkrijk en nog enkele andere vliegvelden in de wereld. De afkorting BAA stond vroeger voor het Engelse "British Airport Authority", maar tegenwoordig is het bedrijf officieel in handen van het Spaanse bedrijf Ferrovial Group en wordt de naam "BAA" gebruikt zonder dat de letters officieel ergens voor staan.

Geschiedenis[bewerken]

British Airports Authority ontstond in 1966. Het bedrijf werd opgericht om de Londense vliegvelden uit handen van de regering in een commercieel bedrijf te plaatsen. Het bedrijf maakte niet veel later zijn beursgang op de FTSE 100. In juli 2006 werd het bedrijf voor 10 miljard pond overgenomen door het Spaanse bedrijf Ferrovial.

In maart 2009 maakte de Britse mededingingsautoriteit bekend dat BAA drie van de toen zeven vliegvelden moest verkopen: de Londense vliegvelden Gatwick en Stansted en één van de twee Schotse vliegvelden Edinburgh en Glasgow. In december 2009 werd Gatwick voor £1,51 miljard verkocht aan Global Infrastructure Partners, een investeringsfonds van voornamelijk Credit Suisse en General Electric, dat ook vliegveld Londen City in bezit heeft.

Vliegvelden[bewerken]

Vliegvelden in eigendom van BAA zijn:

Vliegvelden die uitgebaat werden door BAA zijn:

Externe links[bewerken]