Backyard ultra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De backyard ultra (letterlijk "achtertuin ultra") is een type ultraloop waarbij deelnemers voor onbepaalde tijd ieder uur een ronde van 6706 meter (4,167 mijl) moeten afleggen. Lopers gebruiken de tijd die overblijft na het lopen van een ronde doorgaans om te herstellen voor de ronde van het volgende uur.

Het model van deze wedstrijd is gebaseerd op Big's Backyard Ultra, een hardloopwedstrijd in Tennessee. Backyard ultras zijn met name populair in de Verenigde Staten en Zweden.

Omschrijving[bewerken | bron bewerken]

Het model van de wedstrijd is als volgt. De wedstrijd start met een ronde van 6706 meters, die de deelnemers binnen een uur moeten afleggen. Exact een uur na de starttijd moeten de lopers de volgende ronde van 6706 starten, die ze opnieuw binnen een uur moeten volbrengen. Dit wordt ieder uur herhaald, net zolang tot er nog één loper over is. Een deelnemer valt af wanneer hij of zij opgeeft of de afstand niet binnen een uur weet te volbrengen.

De afstand die de hardlopers ieder uur moeten afleggen is mijl of 6705,6 meter, afgerond naar 6706 meter. Een deelnemer die 24 rondes loopt legt dus precies 100 mijl af. Een backyard ultra wordt meestal gehouden op een rondje van 6706 meter, hoewel er in Zweden ook backyard ultras zijn gehouden op een atletiekbaan van 400 meter.

Als het geen enkele deelnemer lukt meer rondes af te leggen dan de anderen, ontvangen alle atleten een "DNF" (Did Not Finish, Niet Gefinisht) en is er geen winnaar. In Zweden wordt de snelste loper van de laatste volledig gelopen ronde als winnaar beschouwd.

De recordafstand voor een backyard ultra is 75 rondes (503 kilometer). De Belgische ultraloper Karel Sabbe presteerde dit in 2020. In datzelfde jaar zette Courtney Dauwalter het backyard ultrarecord voor vrouwen in 68 rondes (455 kilometer).

Katie Wright was de eerste vrouw die een backyard ultra won, in mei 2019 in Nieuw-Zeeland.

Zie ook[bewerken | bron bewerken]

Bron[bewerken | bron bewerken]