Naar inhoud springen

Badacsony

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Tekstman (overleg | bijdragen) op 2 jun 2019 om 20:00. (De wijnen van het Balatonmeer)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Badacsony
De Badacsony vanaf het Balatonmeer
De Badacsony vanaf het Balatonmeer
Hoogte 426 m
Coördinaten 46° 48′ NB, 17° 30′ OL
Ligging Hongarije
Type uitgedoofde vulkaan
Laatste uitbarsting 4 miljoen jaar geleden
Badacsony (Hongarije)
Badacsony
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Badacsony is een 426 meter hoge vulkanische berg aan de noordwestkant van het Balatonmeer in Hongarije. Ook de streek langs het meer wordt met de naam Badacsony aangeduid. Deze omvat vijf dorpen die over een lengte van 11 km aan de voet van de Badacsony liggen. Deze omgeving bevat rotsen en bossen, vanwaar men een weids uitzicht heeft over het meer en op het grillig gevormde Tapolca-bekken, waar de Badacsony-heuvel deel van uitmaakt; het landschap is van vulkanische oorsprong en de heuvels lijken op kraterkegels die zijn blijven staan. Ze zijn over het algemeen niet hoger dan 400 meter.

Badacsony, gezien vanaf Balatonmáriafürdő.

Badacsony-wijnen

Zie Badacsony (wijngebied) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op de Badacsony-heuvel-terrassen vindt men de druiven die de Badacsony-wijnen opleveren. Het zijn lichte, heldere witte wijnen. Het microclimaat en de vulkanische bodem zijn gunstig voor de wijnbouw aan het meer. Een gebruikte uitspraak is daar "Alleen de wijnstok die zijn spiegelbeeld in het Balaton ziet, geeft een goede wijn".

De wijnen van het Balatonmeer

Het gebied rond het Balatonmeer levert enkele goede, droge witte wijnen. Ook op deze etiketten prijkt meestal eerst de naam Badacsonyi. Één daarvan is de Badacsonyi Kéknyelű (letterlijk: met blauwe stengel). Voor mensen die een wat minder droge, witte wijn verkiezen, is er de Szürkebarát (letterlijk: grijze monnik), die een enigszins zoete smaak heeft. De oorsprong van deze druif ligt in Frankrijk en is dezelfde als die van de Pinot Gris.

Een milde, zachte witte wijn wordt gemaakt van de druif Olaszrizling (letterlijk: Italiaanse riesling). In België en Nederland is deze wijn te koop onder de naam Ungarer Riesling. Uitstekend is ook de witte Csopaki-Olaszrizling. Csopak is een plaatsje in de buurt van Balatonfüred aan het Balatonmeer. Het schiereiland Tihany in het Balatonmeer levert een goede rode wijn, de Tihanyi Cabernet.

Aan de zuidkant van het Balatonmeer ligt bij Balatonboglár een wijnbouwgebied waar de zoete, groenigwitte Balatonboglári Muskotály vandaan komt.

Rond het plaatsje Balatonbogatar aan de zuidkant van het meer, vindt men een uitstekend wijnbouwland. Een van de soorten uit deze streek is de Királyleányka (letterlijk: koningsdochter), een groenwitte, halfdroge en licht geparfumeerde wijn.

Van de heuvelwijngaarden bij het stadje Mór, ten noordoosten van het Balatonmeer en ongeveer 70 km ten zuidwesten van Boedapest, komt een droge witte wijn; de Móri Ezerjó, (letterlijk: duizendmaal goed).

De beste wijnen komen van de noordoever; Badacsony, Balatonfüred en Csopak. Wijnen als Királyleányka, Olaszrizling of Cabernet sauvignon worden ook in andere delen van Hongarije geproduceerd, maar dan uiteraard met een andere herkomstnaam ervoor.

Zie ook

Zie de categorie Badacsony van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.