Naar inhoud springen

Balderij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Calievallei (Balderij) onderdeel van Bos- en heidegebieden ten oosten van Antwerpen
Natura 2000-gebied
Balderij (België)
Balderij
Situering
Locatie Antwerpen
Coördinaten 51° 16′ NB, 4° 56′ OL
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, particulieren
Site code (Europees) BE2100017
Foto's
Balderij


Balderij is een natuurgebied in Tielen. Het wordt dikwijls samen genoemd met het aansluitende gebied Rielenbroek.[1] en is deels in beheer van het Agentschap voor Natuur en Bos onder de naam Calievallei (belangrijkste deelgebieden zijn Balderij, Rielenbroek en Volkers). Het gebied is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied Bos- en heidegebieden ten oosten van Antwerpen.

Gebied[bewerken | brontekst bewerken]

Het "Rielens gebroeckt" te Lichtaart en het oude militaire domein van Zevendonk (Winkelsbroek), twee aansluitende gebieden, werden sinds kort aangekocht door organisatie Natuurpunt. Samen met het gebied "De Waal" te Tielen vormen ze nu een uniek vogelreservaat waar buiten zeldzame vogels ook nog vele andere diersoorten verblijven.

Fauna en Flora[bewerken | brontekst bewerken]

Fauna

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Balderij (of balderhie) is een oude vervorming van "Balder Heide" . Het zou een plek zijn waar de Germaanse god Balder, de geest van de plantenwereld, werd aanbeden. Er is ook een kleine mogelijkheid dat "Balder" een middeleeuws woord zou zijn met dezelfde betekenis als Berlaar. Namelijk een bosachtig en moerassig terrein.