Baldur's Gate

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Baldur's Gate
Baldurs Gate stacked logo circa Enhanced Edition.png
Ontwikkelaar(s) BioWare
Uitgever(s) Black Isle Studios/Interplay
Datum van uitgave 30 november 1998
Genre(s) RPG
Spelmodus Singleplayer
Leeftijdsklasse ESRB: Teen
Platform(s) PC
Navigatie
Uitbreiding(en) Tales of the Sword Coast
Vervolg Baldur's Gate II: Shadows of Amn
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Baldur's Gate is een Role Playing Game (RPG), waarbij het personage dat men speelt groeit tijdens het spel. De karaktereigenschappen van die spelfiguur veranderen met de prestaties. Baldur's Gate is gebaseerd op de Forgotten Realms-setting van het spel Dungeons & Dragons. Dat is een populaire niet-pc RPG. Forgotten Realms is eigenlijk een gefingeerde maar niettemin sterk gedefinieerde virtuele wereld, waarin zich bedachte steden en bewoners bevinden. Het PC-spel speelt zich af rond een van die steden in de Forgotten Realms (ook wel Faerun genaamd): Baldur's Gate.

Je begint in een klooster/bibliotheek genaamd Candlekeep, waar je opgevoed bent door je adoptievader Gorion. Op een dag zegt Gorion dat jij, jezelf moet voorbereiden om te vertrekken uit Candlekeep. En dan begint je avontuur buiten Candlekeep...

Door opdrachten te vervullen en vijanden te verslaan, worden de verschillende teamleden van de speler geleidelijk sterker. Sommige opdrachten moet de speler voltooien om te vorderen in de verhaallijn, maar het grootste deel staat hier los van en kan de speler naar believen invullen.

Kenmerkend aan de Baldur's Gate-trilogie is dat de speler een vijftal personages om zich heen verzamelt. Met een zelf samengestelde groep moet de speler het spel doorlopen. Hoewel de speler deze personages direct kan besturen, hebben ze ook allemaal een eigen achtergrond. Daardoor heeft de speler een grote mate van interactie met zijn of haar reisgenoten, bijvoorbeeld in de vorm van dialogen, romances en het oplossen van persoonlijke problemen.

Van Baldur's Gate is er een uitbreiding genaamd Baldur's Gate: Tales of the Sword Coast. Ook is er een tweede spel, Baldur's Gate II: Shadows of Amn, dat behalve een verbeterde grafische weergave en een langere speelduur in feite niet veel verandert aan de spelformule. Ook van deze opvolger is er een uitbreiding beschikbaar, namelijk Throne of Bhaal.

Baldur's Gate II begint niet lang nadat Baldur's Gate 1 eindigt. Je bent ontvoerd en zit vast in de kerker van een tovenaar genaamd Irenicus. Tijdens een aanval van gemaskerde mensen, komt Imoen je te hulp en die kan je bevrijden uit je cel. En nu is het aan jou om uit de kerker van Irenicus te ontsnappen en natuurlijk Irenicus te vinden om wraak te kunnen nemen op hem. Maar dat gaat natuurlijk niet van een leien dakje...

Op 28 november 2012 werd Baldur's gate: Enhanced edition uitgebracht. Hierin werden veel vernieuwingen aangebracht en vooral werd alles wat in Baldur's Gate II al vernieuwd was toegevoegd aan de Baldur's Gate reeks.

Externe links[bewerken]