Banco Bilbao Vizcaya Argentaria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Banco Bilbao Vizcaya Argentaria
Banco Bilbao Vizcaya Argentaria
De Torre del Banco de Bilbao in Madrid
De Torre del Banco de Bilbao in Madrid
Beurs BME: BBVA
Oprichting 1999
Sleutelfiguren Francisco Gonzalez (voorzietter)
Carlos Torres Vila (CEO)
Land Vlag van Spanje Spanje
Hoofdkantoor Bilbao
Werknemers 133.000 (2016)
Beheerd vermogen 720 miljard (balanstotaal, 2016)
Producten Financiële diensten
Winst € 1,2 miljard (2016)
Marktkapitalisatie € 47,7 miljard (31 maart 2017)
Website (es) BBVA
Portaal  Portaalicoon   Economie

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) is een Spaanse bankgroep actief in meer dan dertig landen. De groep telt ruim 130.000 werknemers wereldwijd. Het zwaartepunt van de activiteiten ligt in Spanje en Latijns-Amerika. BBVA heeft zijn hoofdzetel in Bilbao (Baskenland, Spanje).

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

BBVA is een grote bank met het hoofdkantoor in Spanje. Per eind 2016 had een balanstotaal van circa 720 miljard euro en telde 133.000 medewerkers.[1] Het beschikte over meer dan 8000 kantoren in 35 landen.[1] De bank is actief in een selectief aantal landen waarvan de belangrijkste Spanje, Mexico, de Verenigde Staten en Turkije zijn.

De Spaanse activiteiten zijn het grootst en ongeveer de helft van het balanstotaal is aan dit land toe te schrijven.[1] Het aandeel van Mexico in het balanstotaal is ongeveer 15%, en dit is vergelijkbaar met die van de VS en Turkije. Mexico draagt onevenredig veel bij aan de winst van de bank, in de periode 2014-2016 was meer dan 60% van de totale winst van BBVA aan de activiteiten in dit land toe te schrijven.[1]

Het BBVA-aandeel staat genoteerd op vijf beurzen. De twee belangrijkste zijn de notering aan de beurs van Madrid en aan de NYSE en maakt onderdeel uit van de IBEX-35 aandelenindex.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van de bank gaat terug tot 1857. In dat jaar werd Banco de Bilbao opgericht. Lange tijd was dit de enige bank actief in de regio. In 1901 kwam Banco de Vizcaya tot stand, het eerste kantoor werd geopend in Bilbao, maar er werden meer kantoren geopend in het hele land. In 1988 fuseerden Banco de Bilbao en Banco de Vizcaya en vormden samen BBV.

In 1998 werd Argentaria opgericht door middel van een fusie van vier banken, Corporación Bancaria de España, BEX, Banco Hipotecario (BHE) en Caja Postal. De fusie van BBV en Argentaria werd op 19 oktober 1999 bekend gemaakt en de twee gingen samen onder de nieuwe naam Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA).

Een belangrijke overname die BBVA deed in 2000 was die van Bancomer. Banco de Comercio (Bancomer) werd opgericht in 1932 in de Mexicaanse hoofdstad. Begin jaren tachtig was de bank in financiële problemen geraakt en werd genationaliseerd. In 1984 werd het proces van privatisering al weer opgestart. In 2000 kocht BBVA een groot minderheidsbelang in de bank. In 2002 kreeg het de meerderheid in handen en deed een succesvol bod op alle andere aandelen van Bancomer.

Sponsoring[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf heeft wereldwijde bekendheid door de koop van de naamrechten van de Primera División, vergelijkbaar met de Jupiler Pro League in België en de Eredivisie in Nederland. Ook is BBVA een van de hoofdsponsoren van de NBA.

Zie de categorie BBVA van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.