Banco de México

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Banco de México
Banco de México Bicentenario.jpg
Oprichting 1925
Sleutelfiguren Agustín Carstens
Land Vlag van Mexico Mexico
Hoofdkantoor Mexico-Stad
Sector Centrale bank
Website http://www.banxico.org.mx/
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Banco de México, kortweg Banxico genoemd, is de centrale bank van Mexico. Zij staat in voor de munt- en inflatiestabiliteit. Wat betreft de inflatie, deze wordt (althans in 2005) 3% op jaarbasis als doelstelling genomen. Gouverneur van de Banco de México is Agustín Carstens.

De bank houdt een buitenlandse deviezenreserve aan teneinde de stabiliteit van de peso op de internationale markten te waarborgen. Begin 2005 bedroeg de reserve ongeveer 61 miljard Amerikaanse dollar, de grootste reserve binnen de landen van Latijns-Amerika.

Daarnaast bepaalt de bank de monetaire politiek in Mexico. Dit vindt plaats via de "corto" of de "largo", uitgedrukt in Mexicaanse peso. Het is een middel die de centrale bank gebruikt om de muntliquiditeit in de nationale markt respectievelijk te verkleinen of te vergroten. Door de "corto" worden de commerciële banken verplicht een bepaalde hoeveelheid pesos bij de centrale bank aan te houden. Indirect bepaalt dit de interesten op de financiële markten. Op zijn beurt heeft dit invloed op de consumptie, de waarde van de peso op de internationale markten en uiteindelijk op de inflatie. In andere landen bepalen de centrale banken de rente rechtstreeks, hier gebeurt dit dus niet rechtstreeks. De huidige werkwijze wordt toegepast sinds begin 1998. Banxico past de "corto" of "largo" regelmatig aan naargelang de inflatieverwachtingen. Tot begin 2005 was de monetaire politiek steeds restrictief ("corto"), teneinde de inflatie te doen afnemen. De corto bedroeg 20 miljoen pesos in maart 1998 (inflatie 18%) en steeg tot 700 miljoen pesos in april 2003 (inflatie 5 %). Begin 2005 bedroeg de corto ongeveer 70 miljoen pesos (inflatie 2004: 5%).

Externe link[bewerken]